THQ Nordic i njihova krovna vlasnička kompanija Embracer Group i dalje ne pokazuju znakove zaustavljanja, a prema informacijama njihovog novo objavljenog financijskog izvještaja, uštedjeli su čak više od 914 milijuna dolara, koje planiraju utrošiti na kupnju više od 20 kompanija.

Ogromnom eksponencijalnom rastu THQ Nordica i Embracera svjedočimo i pratimo ga sada već nekoliko uzastopnih godina. Uz hitove poput serijala Darksiders, Carmageddon, Alone in the Dark, Desperados i hrpe drugih, koje imaju pod sobom, podsjećamo na samo neke velike akvizije: u veljači 2018. kupili su kompaniju Koch Media i postali vlasnik izdavača Deep Silver te dobili krovna prava na izdavanje igara Saints Row, Metro, Dead Island i Homefront.

THQ Nordicov Koch Media bit će izdavač igre Payday 3

Na ljeto 2018. godine preko Koch Medie postali su vlasnici serijala TimeSplitters, čiji su novi nastavak najavili baš jučer. RPG serijali Gothic i Risen također su postali njihovi u svibnju 2019., a uz niz manjih, ali odličnih studija i igara (kojih je previše da ih sve ponovno nabrojimo ovdje, jer bi članak bio ogroman), u kolovozu 2020. kupili su tvorce serijala Metro i još sedam razvojnih studija.

Posljednja najveća akvizicija stara tek tri mjeseca i vrijedna čak 1.3 milijarde dolara, bila je ona iz veljače 2021. godine, kada su kupili Gearbox Software, tvorce serijala Borderlands. U tek svježe objavljenom novom financijskom izvještaju za prošlu godinu, THQ Nordic i Embracer Group ističu da su ostvarili sjajan uspjeh i operativnu dobit od 903 milijuna švedskih kruna (oko 90 milijuna eura), što je porast od 213%.

THQ Nordic i krovni Embracer Group kupili tvorce Borderlandsa za više od milijardu dolara

U istom tom izvještaju navode kako su u aktivnim i finalnim pregovorima s više od 20 kompanija koje planiraju kupiti. O kojim kompanijama, studijima i igrama se radi, nisu istaknuli, no obećali su da će te nove akvizicije biti objavljene uskoro.

No, zato su podijelili da su zapravo o potencijalnoj kupnji svevukupno razgovarali s više od 150 kompanija, neke od kojih su “velike kompanije koje bi formirale dodatne operativne grupe”, kao što je to slučaj s kupnjom Koch Medie, koja im je donijela Deep Silver te pod sobom ima još studija i izdavača.

THQ Nordic objavio da Gothic Remake službeno kreće u izradu

Za kraj, THQ Nordic i Embracer Group ističu da još ništa nije finalizirano te da ne žele požurivati pregovore, jer “kvaliteta je na prvom mjestu”. Ne znamo za vas, ali nama se čini da će u bliskoj budućnosti THQ i Embracer postati jedna od najvećih i najatraktivnijih gaming kompanija u industriji videoigara. Dotada, podsjećamo da Biomutant, akcijski RPG studija Experiment 101 pod izdavačem THQ Nordic na tržište izlazi za samo četiri dana.

Biomutant na Xboxu Series X u native 4K i 60FPS-a, na PlayStationu 5 nešto slabiji