[UPDATE]

S obzirom da su 2K Games i njihov krovni vlasnik Take-Two Interactive od početka pa do trećeg nastavka obnašali ulogu izdavača serijala igara Borderlands, nakon jutrošnje THQ Nordicove i Embracerove objave o kupnji Gearboxa nije bilo potpuno jasno tko će biti izdavač serijala u budućnosti. Kako ne bi bilo nikakvih daljnjih nesporazuma, 2K Games je danas popodne objavio izjavu u kojoj objašnjava da i dalje zadržavaju izdavački odnos s Gearboxom, nastavljajući dugogodišnju suradnju i partnerstvo.

Kao ponosni izdavač franšize Borderlands, sretni smo zbog naših partnera u Gearboxu i zbog ovog uzbudljivog novog poglavlja za njihovu organizaciju“, ističu u objavi te dodaju: “Ovo spajanje ne mijenja odnos 2K-a s Gearboxom niti našu ulogu kao izdavača za IP Borderlands ili bilo koji drugi projekt na kojemu trenutno radimo sa studijom“.

Situaciju je razjasnio i direktor Gearboxa Randy Pitchford. “Imamo odnos s kompanijom Take-Two u kojemu smo se dogovorili za određena prava i korištenje IP-a. No to je Gearboxov IP: možete to pročitati u legalnim dijelu na dnu svakog Borderlands proizvoda“, zaključuje Pitchford. Koliko ovo sve skupa komplicira situaciju (s obzirom da su umiješane četiri različite kompanije), ostaje za vidjeti, no vjerujemo da se samo radi o pravu na izdavanje i raspodjeli financijskog kolača, dok za igrače krajnji ishod s vlasništvom ne igra ulogu.

 

[ORIGINALNA VIJEST]

Iako nismo ni sumnjali da će se THQ Nordic i njihova krovna vlasnička organizacija i konglomerat Embracer Group nastaviti širiti u 2021. godini, nismo očekivali da će kupiti i razvojni studio Gearbox Software te njihov izdavački ogranak Gearbox Publishing.

Transakcija je to vrijedna čak 1,3 milijarde dolara, no za početak Embracer je platio 363 milijuna dolara unaprijed (od toga 175 milijuna u Embracerovim dionicama), dok će ostatak kompenzacije od 1 milijardu isplatiti tijekom narednih šest godina, kroz “dogovorene financijske i operativne targete“. Tako Embracer u svoj već sada poprilično velik portfolio razvojnih studija, izdavačkih kompanija i serijala – dodaje i čitavi serijal Borderlands te igre kao što su Aliens: Colonial Marines, ali i sve ostalo što Gearbox posjeduje kao razvojni studio i izdavač. Prošloga ljeta kupili su tvorce serijala Metro i još sedam studija, a kroz zadnjih tri godine i čitav niz drugih studija i serijala, postajući jedan od interesantnijih konglomerata u industriji.

THQ Nordicov krovni vlasnik Embracer Group kupio tvorce igre Metro i još sedam studija

Kako kažu u novoj objavi o akviziciji, Gearbox postaje sedma velika operativna podružnica Embracera (uz prethodno kupljene kompanije kao što su već spomenuti THQ Nordic, zatim Koch Media i Deep Silver, Saber Interactive itd.). Također, istaknuli su da je ovo u principu partnerska suradnja te da studio teoretski zadržava nezavisnost i kreativnu slobodu u izradi igara. Dosadašnji osnivač i direktor Gearboxa – Randy Pitchford i dalje ostaje na poziciji voditelja i izvršnog direktora, a studio će zadržati i svih svojih 550 zaposlenika, što je dobra vijest za Gearbox te za njihove igre i serijale.

Gearbox nam donosi izrazito kreativne AAA razvojne studije, svoje izdavačke sposobnosti i veliki IP portfolio, uključujući legendarne serijale kao što su Borderlands, Brothers in Arms i Homeworld“, ističu u objavi iz Embracera. “Gearbox je jedan od najkreativnijih i najcjenjenijih nezavisnih developera na svijetu. Vjerujemo da će naši resursi pomoći u njihovom daljnjem rastu u godinama koje dolaze“, zaključio je osnivač i direktor THQ-a i Embracera Lars Wingefors.

Holivudski film Borderlands uskoro kreće sa snimanjem u Mađarskoj

Kako su u službenoj objavi dali naslutiti Wingefors i Pitchford, to znači i da uskoro možemo očekivati nove igre u serijalu Borderlands, ali i nove ideje i IP-ove te otvaranje novih Gearboxovih podružnica, a najavljeno je i širenje Gearboxa kao studija te zapošljavanje novih snaga koje će raditi na svim tim igrama. Ne možemo ni zamisliti koliko će samo pušaka onda imati Borderlands 4. 🙂

No, prije svega toga, čekaju nas i nove vijesti o holivudskoj filmskoj adaptaciji serijala Borderlands, koja samo što nije krenula sa snimanjem u Mađarskoj. Podsjećamo, prije tjedan dana saznali smo da je (uz prije poznatu Cate Blanchett) glavnu ulogu u filmu dobio i glumac i komičar Kevin Hart, a Embracer od sada pa nadalje prste ima i u produkciji filma, što je još jedan zgodan dodatak njihovom ogromnom portfoliju.