Tijekom protekle dvije godine poznati izdavač THQ Nordic i njihova krovna organizacija i kompanija Embracer Group punili su gaming portale vijestima o kupnjama brojnih izdavača, studija i prava na izdavanje poznatih i nepoznatih igara, a nakon pauze od nekoliko mjeseci, danas stiže novost da su kupili čak osam razvojnih studija, među kojima su i 4A Games – tvorci izrazito popularnog survival horor serijala Metro.

Neke od prije poznate igre koje je THQ Nordic (odnosno Embracer Group) kupio uključuju prava na Kingdoms of Amalur, zatim horor igru Alone in the Dark i strategiju Act of War, potom i kultni serijal Carmageddon, ali i razvojni studio Warhorse Studios – tvorce igre Kingdom Come: Deliverance te mnoge druge. Jedna od posljednjih poznatih akvizicija dogodila se u prosincu 2019. godine kada je Embracer Group kupio i razvojni tim Tarsier Studios – tvorce horor avanture Little Nightmares.

Odnos izdavača THQ Nordic s igrom Metro i njezinim tvorcima 4A Games zapravo počinje još 2018. godine, kada je THQ Nordic kupio kompaniju Koch Media – direktne vlasnike izdavača Deep Silver koji je, pak, dotada posjedovao prava na 4A Games i njihovu igru Metro, no ako vam to zvuči komplicirano, dodat ćemo da se u sve to umiješala već ranije spomenuta megakompanija Embracer Group – krovna kompanija koja je kasnije pokupovala sve te studije i izdavače, uključujući i THQ Nordic i Saber Interactive. Probat ćemo sumirati: Metro je pod izdavačem Deep Silver, koji je pod kompanijom Koch Media, koja je pod izdavačem THQ Nordic, a svi oni su, pak, pod krovnom kompanijom Embracer Group. Pravi Inception kupnje kompanija, rekli bismo.

Otprilike ovako. Xzibit zna o čemu priča.

Ova nova akvizicija odnosi se, kao što smo naveli, na osam studija, a to su: 4A Games (Metro), DECA Games (poznati developer mobilnih igara), New World Interactive (Insurgency i Insurgency: Sandstorm), Palindrome Interactive (Immortal Realms: Vampire Wars), Pow Wow Entertainment (Misbits), Sola Media (prodajni agent za animirane filmove i TV serije poput Moonbound i Dreambuilders), Rare Earth Games (novi studio kojega čine veterani industrije, poznati po brojnim online kooperativnim igrama) i, posljedično, Vermila Studios (nadolazeća FPS horor avantura Crisol: Theater of Idols).

Uskoro nove Metro igre, ali i novi multiplayer IP

Dakako, najprominentnija od svih tih kupnji upravo je ona u kojoj Embracer Group sada direktno posjeduje studio 4A Games, odnosno tvorce serijala Metro (iako su dosada već i posjedovali THQ Nordic, koji posjeduje kompaniju Koch Media i izdavača Deep Silver, koji je posjedovao prava na serijal Metro). U novoj službenoj objavi o kupnji, Embracer Group i 4A games tako ističu kako se studio u bliskoj budućnosti baca na izradu potpuno novog IP-a, odnosno AAA igre koja će imati isključivi naglasak na multiplayer komponenti.

Ističu i da će 4A Games nastaviti raditi na novim projektima u serijalu Metro te će s njima, kažu, direktno surađivati i sami pisac knjiga i originalni tvorac književnog serijala Metro – Dmitry Glukhovsky. Više detalja o tome nisu ponudili, no poznato je da od sada pa nadalje Embracer Group posjeduje kompletnu imovinu studija 4A Games, uključujući njihovu tehnologiju, resurse za razvoj i sve ostalo, što će im pomoći smanjiti troškove izrade i distribucije igara.

Ukoliko vas zanimaju konkretni detalji transakcije (uključujući i točan iznos koji je Embracer Group platio), kao i što će naknadno biti s ekstra zaradom od igara koje će raditi 4A Games, svakako prošitajte službeno Embracerovo priopćenje o kupnji, a mi ćemo vas za kraj podsjetiti da su THQ Nordic i 4A Games još u svibnju 2019. objavili da rade na novoj nenajavljenoj AAA igri. Pitamo se je li se ta vijest od prošloga proljeća odnosila upravo na danas spomenuti novi AAA multiplayer IP, no potvrdu o tome još ćemo čekati neko vrijeme.