AOC već neko vrijeme, osim vrhunskih gaming monitora, u svojoj ponudi gaming potrepština nudi i periferiju. Osim slušalica i miševa koji nude dobar omjer cijene i kvalitete, nezaobilazni dodatak su i tipkovnice. S jednom od njih smo proveli vrijeme proteklih tjedana te je istestirali za sve naše gaming potrebe. Od igranja do pisanja o igrama i svemu između, kako je dojam na nas ostavio AGON AGK700 – RED?

GAMERSKI ŠTIH – AOC AGK700 izgleda kao “gamerska tipkovnica” ali nam sviđa nam se što nije pretjerala u dizajnu. Pozdravljamo i magnetski naslov za zglob koji je ugodan. 

Veliki crveni kotačić koji regulira glasnoću pokazao se kao zgodan glavni vizual tipkovnice ali ga nismo često koristili za pojačavanje ili stišavanje.

Ako ćete nešto prvo primijetiti na AGK700 onda je to definitivno ogromni crveni kotačić centralno pozicioniran da nadgleda ostale tipke kao kakav nadzornik. Radi se o kotačiću koji kontrolira volumen i koji je sa svake strane omeđen s još tri tipkala koji su prečaci za određene funkcije – prečac s kućicom vas vraća nazad na browser, prečac sa strelicama mijenja WSAD za, pogodili ste, tipkala sa strelicama dok prečac s notom otvara aplikaciju Groove. Prečac sa suncem pali i gasi RGB pozadinskom osvjetljenje, prečac pored njega (s pola sunca prekrivenog) mijenja različite kombinacija RGB-a dok prečac sa slovom F isključuje Windows tipkalo. U desnom kutu tipkovnice nalazi se mute tipkalo dok se s lijeve strane nalazi tipkalo M koje mijenja zadane profile, a ispod nje se nalazi pet tipkala označeni slovima G1-G5 koje možete putem AOC-ovog softverskog rješenja G-Menu programirati da čine ono što želite. Ili bi barem tako trebalo funkcionirati. G-Menu je još uvijek u beti i dok je dobro funkcionirao u programiranju miša GM530, nije se pokazao jednako uspješnim kada je u pitanju AGK700. Ipak, tu je AOC-ova aplikacija G-Tools s kojom smo mirne duše mogli iskoristiti funkcionalnosti koje tipkovnica nudi. Tako, recimo, tipkalo G1 služi za copy, a G2 za paste – korisno kad brzo trebamo hyperlinkati nešto u vijest. I dok je super što možemo podesiti tipkala s lijeve strane, prava je šteta što ovi unaprijed zadane prečaci ne mogu biti izmijenjeni – ne znamo za vas ali mi ne palimo često Groove pa nam je više od polovine tih prečaca na vrhu tipkovnice bilo, zapravo, nepotrebno.

VELIK I CRVEN Prva stvar koju ćete primijetiti je crveni kotačić koji regulira glasnoću. Prvo nam je bio previše ali brzo nam je prirasao srcu. VIzualno, jel’

Na desnoj strani tipkovnice odvojeno od svih prečaca tužno stoji mute tipkalo. Skoro smo zaboravili da postoji koliko je izolirano

AGON AGK700 – RED ne nosi taj naziv zbog crvenog kotačića na sredini tasture već zato što se radi o mehaničkoj tipkovnici s Cherry MX crvenim switchevima. Njihovu funkciju već dobro znate – potrebno im je jako malo pritiska kako bi registrirali dodir što omogućava brzu reakciju dok igrate omiljene igre – posebice pucačine u što smo se i sami uvjerili u Counteru i Warzoneu. Crveni Cherry nisu ni odveć glasni što se pokazalo dobrim i u zajedničkom prostoru budući da tipkovnica nije veoma bučna. Načelno se radi o robusnoj i lijepo tipkovnici koja se čini izdržljiva, no nažalost moramo primijetiti kako nam se tipkalo backspace izlizalo relativno brzo nakon korištenja – odnosno krenulo je povremeno škripati ili cviljukati (koji god izraz vam je draži) što nam se nikako ne sviđa. Iskreno se nadamo da je to iznimka i da ostala tipkala neće doživjeti istu sudbinu. Kad su u pitanju dodaci, AGK700 dolazi s magnetskim naslonom za zglobove sa završnom kožnom obradom koja je jako ugodna na dodir, a čini se i kvalitetnim budući da mu ručni sat konstantno naslonjen na njega nije ostavio ni traga. Mala je šteta što magnetski naslon zaklanja lijepi AGON logo koji svijetli kao i ostatak tipkovnice, no to je zaista mikroskopska zamjerka. Sviđa nam se opleteni kabel u AOC-ovim bojama – odnosno crvenoj i crnoj, a izuzetno je koristan i USB passthrough koji se nalazi na stražnjoj lijevoj strani. Naravno, uz sve to tu su i bogate opcije RGB osvjetljenja koje možete dorađivati u već spomenutom G-Toolsu ili G-Menu.

PREČACI – Šteta je što se prečaci na vrhu tipkovnice ne mogu izmijeniti kako bi nam zaista bili korisni. Ne znamo za vas ali mi ne palimo često aplikaciju Groove.

AOC AGON AGK700 je u globalu lijepa i dobra gamerska tipkovnica čija je najveća snaga u crvenima Cherry switchevima koji omogućavaju brzo vrijeme odaziva što je ključno u napetim i kompetitivnim partijama naših omiljenih pucačina. Ipak, voljeli bismo da se šest tipkala s preprogramiranim prečacima moglo modificirati kako bi nam zaista bili korisni, a zabrinula nas je i činjenica da je tipkalo backspace vrlo brzo krenuli škripati. Po preporučenoj cijeni po kojoj se prodaje (173,90 eura ili 1310,00 kuna), AGON AGK700 ima jaku konkurenciju u prostoru premium gamerskih tipkovnicamožda još uvijek nije na razini najboljih ali ima potencijala to biti kada AOC odradi još koju seriju.

INFO>

– Cherry MX crveni switchevi

– Prilagodljivo RGB osvjetljenje

– USB passthrough

– Cijena: 1310 kuna (173,90 eura)

Više detalja pronađite na službenim stranicama.


DOBRO
:

Crveni Cherry switchevi, mogućnost prilagodbe putem softwarea, RGB osvjetljenje, naslon za zglob

LOŠE:

Backspace tipka krenula škripati brzo nakon korištenja, nemogućnost prilagodbe prečaca na vrhu tipkovnice, cijena

UKRATKO:

Po ovakvoj cijeni voljeli bismo vidjeti više funkcionalnosti