Od “Goldica” koje su imale 7.1 virtualni surround zvuk za PS4 (ali i PS Vitu i PS3 pomoću USB donglea), preko naprednije verzije Premium, odnosno slušalica koje i dan danas imaju najveće dinamične drivere od svih službenih PlayStationovih slušalica, dolaskom konzole PlayStation 5 s velikom pozornošću iščekivale su se slušalice PULSE 3D jer su razvijane s ciljem da iskoriste novu tehnologiju Tempest 3D AudioTech. I to su nudile po prihvatljivoj cijeni koja je, usput da spomenemo, bila oko duplo niža od one modela Premium. Sony je s Pulsicama očigledno želio omogućiti velikom broju vlasnika konzole PS5 da iskuse novu audio tehnologiju konzole koja u to vrijeme još nije bila spremna za razne televizore i soundbareove odnosno hi-fi sustave. Ako ste pratili naše recenzije prijašnjih modela slušalica, pa tako i Pulsica, onda se vjerojatno sjećate kako nam je zaključak bio upravo u tom smjeru najboljeg omjera kvalitete i cijene, pogotovo ako niste posjedovali model Premium koje PS5 podržava iako ne sa svim funkcionalnostima Pulsica. Već neko vrijeme znamo kako je Sony za četvrtu generaciju službenih PS slušalica (odnosno drugu za PS5), pripremio po prvi puta dva modela – jedan je nasljednik over-ear slušalica a drugi premijerno koristi in-ear dizajn. Model koji ćemo koristiti tako da ih stavimo na glavu, PULSE Elite, najavljen je kao jeftiniji od ta dva modela s cijenom od 150 eura i još uvijek nije došao u prodaju u Hrvatsku (niti je točno poznato kada će, osim da stiže ove godine), dok je model PULSE Explore od nedavno kod nas u prodaji po cijeni od 220 eura.

PS Link i planarni magnetski pretvornici

Dvije ključne novosti za oba modela slušalica su da koriste tehnologiju planarnih magnetskih pretvornika (planar magnetic drivers) koju ne pronalazimo često u drugim slušalicama (ili zvučnicima općenito) odnosno susrećemo ih uglavnom u slušalicama visokog ranga kvalitete i cijene, dok je druga važna novost to da za bežičnu vezu Sony koristi svoju novu tehnologiju PlayStation Link. O standardu PS Linka, odnosno koja je točno propusnost podataka, ne znamo puno jer Sony i nije otkrio te informacije.

Tehnologija planarnih magnetskih pretvornika iskorištena je za što precizniju reprodukciju zvukova važnih za orijentaciju u igrama

No znamo ono što će zanimati svakog prosječnog korisnika a to je da omogućava bežični prijenos lossless audia (dakle visokokvalitetni zvuk bez kompresije), ultra nisku latenciju (važnu pri kompetitivnom igranju) te brzo spajanje s uređajima koji imaju uključen USB dongle koji dolazi u paketu sa slušalicama – jer samo PS Portal ima u sebi ugrađenu tehnologiju PS Link pa tako i ne treba dongle za spajanje. Slušalice PULSE Explore podržavaju i Bluetooth vezu, i to simultano uz spajanje PS Linkom, no o tome ćemo malo više kasnije u tekstu. Sada bi se još jednom vratili na spomenutu tehnologiju planarnih magnetskih pretvornika. Naime, za razliku od dinamičnih pretvornika koje pronalazimo u većini slušalica na tržištu, planarni u teoriji omogućavaju brži odziv, manje su skloni harmonijskom izobličenju te imaju izvrsnu reprodukciju cijelog zvučnog frekvencijskog spektra. Naravno da to dolazi s većom cijenom proizvodnje, kao i nekim drugim ograničenjima koja je Sony vrlo vjerojatno riješio znanjem tima koji već ima iskustva u izradi nagrađivanih gaming slušalica (paprene cijene) s tom tehnologijom, kada je kupio tvrtku Audeze. I dok smo sve navedeno znali i prije dolaska slušalica PULSE Explore u naše ruke, u desetak proteklih dana mogli smo konačno i testirati ih, usporediti sa svim prijašnjim modelima i iskustvima koje imamo te donijeti i zaključke. Podijelit ćemo ih u kategorije kako bi vam olakšali čitanje, a krenut ćemo od PS Linka i općenito povezivosti.

SADRŽAJ PAKETA Izgled slušalica je jedinstven i naizgled nezgrapan, ali jednom kada ih počnemo nositi dolazi do izražaja korisnim težištem, udobnošću i pri dužim sesijama te dostupnošću tipki za glasnoću i uključenje slušalica

Povezivost

Kao što je i promovirano, spajanje na PS Portal i PS5 (te PS4) vrlo je jednostavno i jednom kada se uređaji upare pritiskom na za to posvećenu tipku (na portalu odmah pored tipke Power, a na slušalicama jedina tipka na kućištu, dok za spajanje na PS5 i PS4 treba utaknuti USB dongle u USB utor), svako iduće spajanje odvija se automatski pritiskom tipke power na bilo kojoj slušalici. Pored te tipke na slušalicama postoji još samo fizičke tipke za glasnoću i ne postoje kontrole dodirom. Kao što je i promovirano, nismo čuli nikakvo kašnjenje zvuka, spajanje je bilo brzo i lako i kada smo putem donglea spajali se na PC ili Mac pri čemu nije bila potrebna instalacija bilo kakvog softvera jer sve odrađuje USB dongle (s time da je u postavkama računala potrebno izabrati izlazni zvuk preko PS Link USB adaptera).
Slušalice PULSE Explore podržavaju i Bluetooth, a vrlo zgodno je što je to moguće učiniti istovremeno s PS Linkom i tako složiti kombinacije dvostrukog spajanja, primjerice igranja i slušanja podcasta s mobitela ili naprosto obavljanja telefonskom poziva za vrijeme igranja. Zgodno je što smo se Bluetoothom uspjeli spojiti i na računala kao i na Nintendo Switch uz klasična ograničenja konzole s brojem konekcija uključujući kontrolere i bez mogućnosti rada mikrofona. A dodajmo i kako se očekivano nismo uspjeli spojiti na Xbox Series X, koji nema Bluetooth već koristi svoj protokol.
Dvostruko spajanje nam se čini kao funkcionalnost koju će mnogi koristiti (mi svakako jesmo) i u ovo vrijeme korištenja slušalica nismo imali posebnih problema s prepoznavanjem uređaja. Spomenut ćemo i kako nam je PS Link imao nešto manji domet od Bluetootha te smo na udaljenosti većoj od pet metara primijetili povremeni gubitak signala.

Funkcionalnost

S druge strane, ako ste pomislili da je spajanje Bluetoothom vaš odgovor na pitanje – kako dva načina korištenja slušalica (za igranje i svakodnevno korištenje uz mobitel) riješiti jednim proizvodom, odnosno s PULSE Exploreom, predlažemo da prvo provjerite koje funkcije su vam važne za korištenje slušalice “u hodu” odnosno izvan domene igranja. Naime u načinu rada s Bluetoothom, PULSE Explore imaju samo bazične funkcionalnosti reprodukcije zvuke. Nemaju aktivno poništavanje buke, mod propuštanja okolnog zvuka, kao ni kontrole dodirom (brzi prelazak kroz pjesme, promjenu glasnoće, primanje poziva ili bilo što drugo preko samih slušalica) pa se one obavljaju preko mobitela. Također, trenutno ne postoji softver koji bi omogućio promjenu glazbenih postavki (ekvilajzera). To su sve funkcionalnosti koje su postale uobičajenima za većinu drugih slušalica namijenjenih za takvu upotrebu. S druge strane PULSE Explore su slušalice prvenstveno smišljene za igranje (i to čine jako dobro) dok se spajanje Bluetoothom može smatrati dodatnom funkcijom koja obogaćuje funkcionalnost te tako i opravdava relativno višu cijenu slušalica. A kad već spominjemo cijenu i isplativost – stekli smo dojam kako je kvaliteta zvuka bila na prvom mjestu dizajnerima slušalica, pogotovo u igrama, gdje su prije svega važni prostornost, zatim reprodukcija cijelog zvučnog spektra te brzina reprodukcije.

PRI NAMJEŠTANJU SLUŠALICA U UHO možda ćete trebati napraviti nekoliko polukružnih poteza dok ne sjednu na svoje mjesto.

Kvaliteta zvuka

Izborom tehnologije planarnih magnetnih pretvarača Sony nam je, u teoriji, dao do znanja što želi postići s njima – učiniti zvuk boljim i korisnijim u igrama. Naš dojam je, nakon što smo redovito koristili sve prijašnje modele Sonyjevih službenih slušalica, kako su i u praksi to uspjeli postići. U usporedbi sa slušalicama PULSE 3D, dojam je kao da koristimo studijske zvučnike, odnosno one kojima je prioritet jasno reproducirati sve tonove, čak i ako ponekad pati dinamika.

Druga najvažnija osobina slušalica, pored dobrog zvuka, nam je udobnost, čak i kod dužih sesija igranja

Čistoća i prepoznatljivost svih zvukova svakako je prednost za gaming, pa ne vidimo u tome nikakav problem, naprotiv. Eventualno će nekima nedostajati malo više basa (probajte s većim silikonskim kapicama jer je važno dobro postavljanje u uši), ako volite takav stil zvučne slike. U tom slučaju možete se poigrati s ekvilajzerima koji su dostupni na PlayStationu 5. Radi se o tome da će svatko od nas drukčije čuti određenu glazbu zbog mnoštva faktora, pa tako i u igrama možemo očekivati da ćemo neke situacije drukčije čuti i doživjeti, no svakako smatramo da je odabir čistoće i prepoznatljivosti kao cilja za kvalitetu slušalica u gamingu nešto čemu se treba težiti. A tehnologija planarnih magnetskih pretvornika odnosno slušalice PULSE Explore po nama daju pozitivne rezultate upravo u tom pogledu. Bilo da se radi o koracima protivnika i orijentaciji u prostoru, ili o glazbi koja podiže atmosferu, PULSE Explore čini nam se kao korak naprijed u odnosu na sve ranije isprobane slušalice. Isprobali smo sluške s mnogim igrama, ali ne čudi nas da nam je najdraže i vjerojatno najkorisnije (opet) bilo s igrom ASTRO’s PLAYROOM koja je i danas najbolji primjer kreativnog korištenja funkcionalnosti konzole i kontrolera.
Slušanje glazbe smo testirali uglavnom preko glazbene aplikacije Apple Music na PS-u 5 zbog nekomprimiranog prijenosa audio podataka. The Paper Kites, Wilco, Lambchop, The Smile, Daughter, pa sve do elektronike i popa uz Harryja Stylesa, PULSE Explore nudio je iskustvo koje nas uvijek veseli kada se susrećemo s dobrim zvučnicima ili slušalicama – kada poželimo poslušati cijelu kolekciju najdraže nam glazbe kako bi ju “otkrivali nanovo”. S druge strane, spajanjem Bluetoothom, odnosno uz kompresiju uz kodeke AAC odnosno APTX (ili bilo kojim drugim s kojim ste ograničeni uz Bluetooth), naginjemo na stranu slušalica Cambridge Audio Melomanie Touch koje inače koristimo u svakodnevnoj upotrebi. One imaju takvu zvučnu kulisu da nas toplina glasa, vibracija žica gitare, prostornost basa (kako već opisati a da ne zvučimo pretenciozno) ponese svaki put. Vodimo se logikom da kad već odlučimo slušati glazbu s kompresijom, neka je onda zvučna slika bliža onome što je nama draže. Jer, iako spajanjem PS Linkom omogućavamo nekomprimirani prijenos, isto tako gubimo mogućnost slušanja glazbe izvan dometa konzole PS5 ili računala, pa i PS Portala koji neće biti stalno uz nas kao i mobitel. Da nas ne shvatite krivo – spominjemo sve ovo samo u želji pokušati što preciznije prikazati naš subjektivni dojam, a u konačnici, volite li audiofilski doživljaj onda i sami znate kako spominjanjem bilo kakve kompresije ulazimo u neželjeno područje.
Još ćemo dodati da što god da smo pustili na njima – od igara i raznih efekata pa do glazbe preko PS linka ili Bluetooth veze – dojma smo kako se ni u jednom trenutku nisu mučile u reprodukciji. Neovisno o namještenoj glasnoći, dakle i pri jako tihom do maksimalno glasnog.

NEIZBJEŽNI DIZAJNERSKI DETALJI koje krasi sve službene proizvode za PS5 našli su se i na slušalicama.

Udobnost

Dizajn slušalica drukčiji je od uobičajenih slušalica s dodirnim kontrolama koje namještamo direktno u uho, ali naizgled nezgrapne i velike slušalice su se pokazale možda i najudobnijim in-ear slušalicama koje smo isprobali te ni u dužim sesijama igranja po dva do tri sata nismo osjetili zamor, vjerojatno i zbog toga što ne ulaze preduboko u ušni kanal i ne stvaraju onaj nama neželjeni osjećaj vakuuma. Također nismo imali problema postaviti ih bez straha da će ispasti uslijed trčanja, žvakanja, presvlačenja majice preko glave ili čak pričanja, što su situacije s kojima smo imali problema s drugim in-ear slušalicama poput Samsungovih Budsa, Appleovih AirPods Pro ili Cambridgeovih Melomania Touch. S druge strane dojam nam je kako propuštaju nešto više vanjskog zvuka od drugih spomenutih u osnovnoj poziciji i bez rada slušalica.

Pri spajanju Bluetoothom nedostaju aktivno poništenje buke i direktne kontrole te opcija propusnosti okolnih zvukova

Četiri različite veličine silikonskih kapica trebale bi pomoći velikom broju korisnika koji bi trebali naći svoju idealnu veličinu. Svejedno moramo spomenuti i zbog osobnog iskustva, da nikada niste sto posto sigurni kako ćete imati potpunu udobnost u ovisnosti o vašim ušima – mi ih očito imamo neobičnima jer sve ranije spomenute slušalice (i niz drugih) i uz sve ponuđene opcije prilagodbe nisu nam pružile idealnu udobnost. Primjerice Cambridge Audio nudi nekoliko veličina kapica ali i dodatnih silikonskih navlaka koje na sebi imaju jezičak različite veličine s funkcijom dodatnog stabilnog držanja za ušne kanale – međutim tek smo po kupovini memorijskih pjena od nezavisnog proizvođača došli do najboljeg rezultata. To ciljano ističemo kako bi naglasili da smo s izgledom i dizajnerskim rješenjem Sonyjevih PULSE Explore vjerojatno i najsretniji jer odmah “out of the box” imamo najbolju udobnost. I samo činjenica da slušalice ipak propuštaju nešto vanjskog zvuka (passive noise cancellation), a nemaju funkciju aktivnog poništavanja buke, ne možemo ustvrditi kako nam je ovo idealno rješenje.

Mikrofon i baterija

Sonyjev sustav “odbijanja buke” pogonjenim umjetnom inteligencijom čini se radi svoj posao i pozitivno smo iznenađeni izolacijom našeg glasa čak i u vrlo bučnoj okolini i u blizini drugih glasova i zvukova. Sama kvaliteta našeg glasa preko mikrofona je pak samo korektna i ništa više. Ne očekujte veću kvalitetu glasa od one koju imamo već s kontrolerom DualSense. Zaključili bi kako se pribjeglo logici funkcionalnost ispred svega i fokusu na izoliranje našeg glasa.
Po službenim podacima za potpuno punjenje slušalica u kućištu potrebno je oko 40 minuta, dok bi 10 minuta punjenja trebalo biti dovoljno za sat i pol rada. Nama je pak trebalo i nekoliko minuta manje za potpuno punjenje, ali treba računati na degradaciju baterijskog kapaciteta s vremenom. Nadalje, za potpuno punjenje kućišta slušalica potrebno je oko sat i pol, a slušalice će se oko tri puta puniti u kućištu do idućeg punjenja. I trajat će oko pet sati (i duže ako koristite samo bluetooth) odnosno 15 sati ako se računa s punjenjem iz kućišta. Kućište se puni s priloženim USB kabelom koji s jedne strane ima USB-C (ide u kućište) a s druge USB-A te je tako priređen da se spaja i na konzolu odnosno možete koristiti i kabel za punjenje kontrolera.

USB ADAPTER Ako planirate spajanje PS Linkom na nekoj drugoj lokaciji, ne zaboravite sa slušalicama ponijeti i dongle

U konačnici

Sonyjeve slušalice PULSE Explore po nama donose iskorak u kvaliteti reprodukcije u odnosu na prijašnje službene slušalice za PlayStation, a uz kvalitetu zvuka ugodno nas je iznenadila udobnost (pogotovo za in-ear slušalice) te nam se mogućnost spajanja Bluetoothom čini kao korisni dodatak funkcionalnosti pri dugotrajnim sesijama igranja. Korištenje USB donglea za PS Link ne čini nam se kao veliki problem, kao što nije ni do sada s prijašnjim modelima slušalica, a to što je Sony u prodaju pustio i sam dongle je zapravo dobra informacija za sve koji žele koristiti slušalice na više uređaja – jer je spajanje na njih jednostavno i brzo. U usporedbi s drugim slušalicama koje se mogu nabaviti za korištenje uz mobitele i uz Bluetooth vezu, treba napomenuti kako u tom modu rada nedostaju mogućnosti direktne kontrole preko slušalica, zatim aktivnog poništavanja buke, nekakvog transparency moda pa i podešavanja i biranja ekvilajzera. Iako nismo pobornici istih, jasno nam je kako je mnogo korisnika kojima su važni i zbog glazbe koju slušaju kao i načina kako ju slušaju. No dok PULSE Explore možda nisu najbolje slušalice za svakodnevno korištenje, svakako su odličan izbor za igranje i u tom načinu korištenja definitivno pokazuju najveću snagu. S velikim zanimanjem ćemo pratiti kako će se razvijati ova priča i hoće li Sony “otvoriti” tehnologiju PS Linka i omogućiti drugim proizvođačima da ju koriste u svojim proizvodima. A u skorijoj budućnosti jedva čekamo dočekati i isprobati i drugi model slušalica, odnosno PULSE Elite.

Recenzentski primjerak hardvera ustupio izdavač.

KUĆIŠTE je nešto veće nego što smo navikli za prijenosne slušalice. Otvaraju se guranjem poklopca u stranu te na sebi ima tipku za uparivanje, LED svjetla za oznaku napunjenosti baterije i USB-C utor za punjenje.