Microsoftov i Xboxov cloud gaming servis xCloud koji je još uvijek u beta fazi od danas je po prvi puta postao *javno dostupan za platforme PC i iOS te efektivno omogućuje da na uređajima iPhone i iPad te osobnim računalima s operativnim sustavom Windows 10 zaigrate igre za Xbox Series X i to vrlo jednostavno – putem internetskog browsera.

O Microsoftovom vlastitom cloud gaming servisu xCloud pišemo već nekoliko godina, a iako svijet očigledno još uvijek nije bio sasvim spreman za platformu Google Stadia, xCloud se čini kao izrazito dobra opcija, jer usluga svakim danom postaje sve bolja, učinkovitija i stabilnija, čime Microsoft dokazuje da igra na duge staze i ulaže u budućnost streaming gaming usluga potpomognutih odličnim lineupom igara i servisom Game Pass.

Snaga Xboxa Series X na PC-ju i mobitelima

Kao što smo pisali tijekom prošle godine, xCloud je još od rujna 2020. besplatno uključen u pretplatu na servis Xbox Game Pass Ultimate, no dosada je bio dostupan samo za Android uređaje i omogućavao je igranje Xbox igara na mobitelima i to u nešto nižoj rezoluciji i kvaliteti, kako bi se što više izbjegao lag i tehničke teškoće. Naravno, Microsoft već dugo planira uslugu cloud streaminga dovesti i na PC i druge uređaje, a nakon podužeg vremenskog perioda testiranja i pristupa samo putem pozivnice, xCloud beta je od danas postala javno dostupna za Windows 10 PC i iOS uređaje i to u znatno boljoj kvaliteti nego dosad.

Kako Microsoft ističe u jučerašnjoj novoj obavijesti, njihovi streaming data centri diljem svijeta sada su nadograđeni s “najbržim i najjačim Xbox Series X hardverom“, efektivno omogućujući da xCloud na vašem PC-ju i mobitelu funkcionira kao konzola Xbox Series X, nudeći next-gen hardversku i softversku snagu, uključujući i ultra brza učitavanja, poboljšani framerate i dostupnost igara koje su specifično nadograđene za tu novu konzolu, a sve to putem xCloud streaming usluge i običnog internetskog preglednika.

Putem xClouda na PC-ju i iOS uređajima od danas je dostupno više od 100 igara, pa pretplatnički servis Xbox Game Pass nastavlja biti ključan Microsoftov adut koji povezuje sve platforme.

Drugim riječima, streamanje Xbox Series X igara na PC-ju i mobitelima zato je od sada dostupno u rezoluciji 1080p i to do 60FPS-a, a Microsoft obećava da tu neće stati, već nastavljaju s inovacijama i dodavanjem novih značajki i poboljšanja u bliskoj budućnosti.

Odlično je, pritom, što smo prije samo nekoliko dana, prilikom otkrivanja novog operativnog sustava Windows 11 saznali i da će Xbox Game Pass Ultimate biti automatski integriran u desktop aplikaciju Xbox, pa će izlaskom novih Windowsa igranje Xbox Series X igara na PC-ju uskoro biti još lakše za pretplatnike na taj Microsoftov servis. No, hajdemo mi na xCloud i kako ga od danas pokrenuti na PC-ju i iOS-u.

Kako od danas pristupiti xCloudu

Kako biste pristupili xCloudu i na vašem PC-ju ili iOS mobilnom uređaju zaigrali igre za Xbox, trebat ćete nekoliko stvari.

· Prvo, trebat će vam pretplata na servis Xbox Game Pass Ultimate, jer cloud gaming usluga xCloud dozvoljava igranje Game Pass igara.

· Drugo, trebate posjetiti link xbox.com/play putem kojega pristupate usluzi kroz svoj web browser (aka internet preglednik). Ako koristite PC, link možete otvoriti kroz Google Chrome ili Microsoft Edge. Ako, pak, koristite iPhone ili iPad, link otvarate kroz internet preglednik Safari (te pritom pratite upute za kreiranje “web aplikacije” koju će vaš uređaj, potom, dodati na zaslon “Home”).

· Treće, za najbolje iskustvo trebat će vam kompatibilni Bluetooth kontroler, bilo da je bežični kontroler za Xbox One/Series X ili Sonyjev kontroler DualShock 4 druge generacije, a funkcionirat će i neki od probranih third-party kontrolera kao što su Razer, PowerA, SteelSeries te drugi dodaci za kontrolere namijenjeni za mobilne uređaje (listu podržanih kontrolera i dodataka pronađite na ovome linku). Mobilno izdanje xClouda za iOS mobilne uređaje podržava i touch kontrole, ali samo kroz 50 igara dostupnih za Game Pass.

Izostanak službene podrške za Xbox usluge u Hrvatskoj utječe i na korištenje xClouda, pa je potrebno koristiti VPN

*A što je s Hrvatskom? 🙁

Nažalost, vječno pitanje i problematika izostanka podrške Xbox usluga u Hrvatskoj – probleme stvara i u kontekstu korištenja streaming usluge xCloud. Naime, xCloud za PC i iOS uređaje u ovom trenutku podržan je u sveukupno 22 zemlje svijeta, a Hrvatska, nažalost, nije na toj listi. Ista je situacija i sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom. Ukoliko posjetite xbox.com/play, primijetit ćete sljedeću poruku:

Thank you for your interest
Xbox Cloud Gaming (Beta) on xbox.com is currently available in select regions.

Tu poruku dobit ćete čak i ukoliko vam je Xbox account postavljen na neku od službeno podržanih zemalja (što je ujedno i jedini način na koji se još uvijek mogu koristiti Xbox usluge, kao što je pretplata na Game Pass). Primjerice, naš Xbox Series X postavljen je na Slovačku te sve važne i potrebne usluge na konzoli funkcioniraju bez ikakvih problema.

No, jedini način da u ovom trenutku pristupite cloud streaming gaming usluzi xCloud putem vašeg PC-ja je korištenje VPN servisa. Srećom, takvih danas postoji izrazito puno, mnogi od kojih nude raznorazne opcije i popuste, kao i free trial izdanja. Dakako, VPN usluge nisu besplatne, stoga će odabir plana ovisiti o vašim željama i novčanim mogućnostima. Ukratko, neki od najpoznatijih servisa su ExpressVPN, NordVPN, AtlasVPN i slični. Google search je vaš prijatelj.


Podržani iOS uređaji za xCloud

iPhone XR, iPhone XS, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max;

iPad Air (3rd Gen), iPad Air (4th Gen), iPad Pro 11 2nd Gen, iPad Mini 5th Gen, iPad 8th Gen