Gaming budućnost u kojoj ćemo igre igrati putem streamanja bez potrebe za downloadanjem u principu je već postala stvarnost, a iako je platforma Google Stadia (koje još nema u Hrvatskoj) vani već od kraja prošle godine, nakon godinu dana u beta (aka preview) fazi ovoga rujna u punom obliku izlazi i Microsoftova cloud streaming usluga Project xCloud.

Podsjetimo se, xCloud vam omogućava streamanje Xbox One igara s clouda na mobitele ili tablete, kao i na samoj konzoli – bez potrebe za instaliranjem. Sve što će vam trebati da biste Xbox One igre igrali na mobitelu je, naravno, mobitel te Xbox One kontroler i dovoljno brz internet (minimalno 10Mbit/s).

Vijest o konačnom izlasku cloud streaming usluge Project xCloud Microsoft je podijelio putem novog posta na službenom blogu, uz prigodni naslov “Sve što trebate znati o budućnosti Xboxa”. Kroz taj post obratio nam se šef Xbox Phil Spencer i na jednom mjestu podsjetio na sve značajke koje nas čekaju i uz izlazak next-gen konzole Xbox Series X, kao i u narednim mjesecima.

Najinteresantnija novost vezana uz već spomenuti Project xCloud, osim što u punom obliku stiže u rujnu, je i ta da će zapravo biti omogućen kroz Microsoftov odlični pretplatnički servis Xbox Game Pass Ultimate i to bez ikakve dodatne naknade (izuzev one koju korisnici već plaćaju za pretplatu na Game Pass Ultimate). Odlična je to vijest, jer to znači da ćemo pomoću xClouda moći streamati sve igre dostupne kroz Game Pass, dok je preview verzija xClouda bila “ograničena” na “samo” sto igara 🙂