Nakon brojnih šuškanja, glasina i curenja informacija, Microsoft je danas putem specijalnog livestreama potvrdio i najavio da za ove zimske praznike službeno stiže novi PC operativni sustav Windows 11. Bit će to, kako kaže Microsoft, prava poslastica specifično za gamere koji se igraju na računalima, no krenimo redom.

Novi Microsoftov OS u potpunosti je podređen fleksibilnosti, produktivnosti i lakoći korištenja, ali i gamingu kroz integrirani Game Pass Ultimate.

Za početak, novi Windows 11 dolazi kao besplatna nadogradnja za sve one koji koriste Windows 10. Dakle, nikakve posebne kupnje, samo nadogradnja s prethodnog sustava, kao što je to bio slučaj i s izdanjima Windowsa 7 i 8 na Windows 10. Sami sustav bit će nešto “zahtjevniji” od Windowsa 10, pa će vas jedanaestica tražiti da imate 64-bitni procesor s minimalno 1GHz ili više, 4GB RAM memorije i čak 64GB (ili više) prostora na disku, uz preporuku da grafička kartica podržava DirectX 12.

Nadalje, kao što smo mogli vidjeti prošloga tjedna kad su procurile informacije, ono što ćete prvo primijetiti je da je taskbar, odnosno zadaćnik sada centriran pri dnu ekrana, uključujući i gumb “Start”, no to se može podesiti po vlastitoj želji i Start vratiti na lijevu stranu.

Glatko i fleksibilno

Novi Windowsi donose i vizualni redizajn, od zaobljenih rubova do pojednostavnjenih značajki i sadržaja menija Start te svježiji, moderni i čistiji prikaz u svakom pogledu. To se nadovezuje i na fleksibilnost korištenja aplikacija, uz još napredniju mogućnost “snapanja” prozora i potpuno nove snap presete (tzv. Snap Layouts i Snap Groups te snapanje različitih desktopa), što omogućuje učinkovitije multitaskanje i korištenje više različitih prozora koje će na jednom ekranu u Windowsima 11 biti moguće preraspodijeliti puno brže i lakše.

Upravo zato Microsoft ističe da je moguće kreirati odvojene Desktope, a novi Windows će pamtiti koje aplikacije koristite na kojem desktopu, uz mogućnost osobne customizacije, što olakšava upotrebu i prilagodbu za ono što u tom trenutku trebate (npr. posao, škola, igranje itd.). Nastavno na to, poboljšanje dobiva i podrška za višestruke monitore, a tu je i bolja integracija aplikacija, od brojnih korisnih programa i alata, pa sve do onih za igranje.

Kompletna integracija Game Passa za PC u Windows aplikaciju za Xbox bit će pun pogodak.

Gaming u centru pažnje

Windows 11 bit će posebno adaptiran i spreman za gamere te, kako kaže Microsoft, “isporučiti najbolja PC gaming iskustva dosad“. Kad kažu da je taj novi OS “napravljen za gamere“, to ukratko znači da će, za početak, novi Windowsi znatno bolje iskorištavati hardver vaših računala i otključati njihov pun potencijal, počevši s primjenom DirectX 12 Ultimatea. Ukoliko imate moderne NVMe SSD diskove, novi sustav Windowsa će njih efikasnije koristiti i omogućiti znatno brža učitavanja igara upotrebom značajke Direct Storage.

Drugim riječima, napokon će se na Windows i PC primijeniti značajke nove Microsoftove konzole Xbox Series X, kako od ekstra brzih učitavanja, tako i do nekih vizualnih značajki. Primjerice, nakon što je na Series X i S stigao Auto HDR , isti će koristiti i Windows 11. Radi se o funkciji pomoću koje Xbox Series X na stare igre umjetno primjenjuje široki raspon boja, čak i u slučaju igara starijih od deset i petnaest godina.

Windows 11

Pojednostavnjeni vizualni redizajn i glatko korisničko sučelje koje primjenjuje zaobljene rubove prozora, uz centrirani novi zadaćnik i gumb Start koji je moguće premještati i pozicionirati po volji

Šira ponuda PC i mobilnih aplikacija

Dakako, na Windows 11 stiže još kompletnija usluga Xbox aplikacije, koja će u sebe integrirati odlični pretplatnički servis Xbox Game Pass Ultimate za PC, tako da će vlasnici pretplate napokon lakoćom moći igrati igre koje dolaze na Game Pass i to putem Xbox aplikacije. No osim toga, ogromna novost je i da će Windows 11 imati podršku za Android aplikacije.

Windows 11 će koristiti softversku tehnologiju Xboxa Series X te primijeniti Auto HDR i značajku DirectStorage za ultrabrza učitavanja igara s SSD diskova.

Nažalost, ne apsolutno sve, već određene probrane (kao što su TikTok, Kindle čitač, poneke igre i sl.), koje ćete moći (čitaj: morati) instalirati kroz Amazon Appstore. Također, dućan Microsoft Store dobiva kompletni vizualni redizajn i nadogradnju te će, generalno, od sada u njega biti integriran znatno veći broj aplikacija za PC, čime se očigledno planira proširiti i povećati korištenje Microsoftova vlastitog dućana, no ostaje za vidjeti koliko će to biti potrebno i/ili efikasno.

No, ovo su samo neke od hrpe novonajavljenih značajki novih Windowsa 11 koji nam stižu za zimske praznike, krajem 2021. godine. Puno više o novom operativnom sustavu možete saznati na nekoliko načina. Konkretno, za gaming novosti vezane uz Windows 11, predlažemo da pročitate veliki novi post sa službenog bloga Xbox Wire. Više o značajkama i novostima samog sustava Windows 11 saznajte i putem specijalnog novog Windows bloga.

Ukoliko vam se ne da baš toliko čitati (ili ste, pak, već pročitali i želite još sadržaja), predlažemo da pogledate snimku četrdesetominutne livestream prezentacije putem koje je Microsoft danas službeno najavio Windows 11. Čitavu prezentaciju možete pogledati na ovome linku ili putem YouTube videa u nastavku: