Streaming gaming cloud usluga i platforma Google Stadia pokazala je da streamanje igara još uvijek nije najstabilniji način igranja zbog niza faktora, a svjestan je toga i Microsoft, koji je nedavno napokon u pogon pustio svoju streaming uslugu xCloud, koja trenutno “jedino” omogućava streamanje igara s Game Passa na mobilne uređaje.

No, prema novim informacijama koje dolaze putem twittera, Microsoft svakako ima u planu streamanje igara i uslugu xCloud omogućiti i za PC i konzole Xbox, ali nekad u bliskoj budućnosti. Toliko je bio voljan otkriti šef Xboxa Phil Spencer u odgovoru na upit zašto igrači ne mogu koristiti streamanje demo igara s Game Passa na PC-ju i konzolama.

Zašto Xbox Game Pass nema streamanje na konzole/PC da ljudi mogu koristiti uslugu za demo igre, umjesto skidanja?“, na twitteru se upitao korisnik @Ben Gilbert, na što je Phil Spencer odgovorio kako Microsoft to i planira učiniti, samo što do toga još nisu došli, jer im je prioritet bio omogućiti streamanje na mobilne uređaje.

To nam je na dugačkoj listi kul stvari na kojima tim xCloud radi, samo je nešto dalje na listi“, počeo je Spencer te dodao: “Ali želimo da igrači na konzoli i PC-ju mogu pretraživati istom lakoćom kao i mobilni igrači, to je dobra značajka Game Passa“.

Iskreno govoreći, smatramo da je interesantno što se u posljednje vrijeme u javnosti i među gaming medijima već nije digla veća buka o xCloudu i mogućnostima streamanja Game Pass igara isključivo na mobilne uređaje, naročito uoči samog puštanja usluge ovoga rujna i njezinog spajanja sa servisom Xbox Game Pass Ultimate bez dodatne naknade, o čemu smo znatno više pisali na ovome linku.

Jasno je da mobilni gaming pokriva značajan dio financijskog kolača u sferi industrije videoigara, no inicijalno oduševljenje činjenicom da bismo igre na PC-ju i konzolama mogli igrati automatski, putem clouda i streamanja, bez potrebe za instaliranjem, i dalje je nešto što željno iščekujemo i priželjkujemo.