Posljednjih više od godinu dana industrija proizvodnje tehnologije obilježena je generalnom nestašicom čipova i drugog hardvera potrebnog za izradu svega živog – od igraćih konzola do automobila s naprednijom elektronikom. Iako smo se svi bojali kako će se slično dogoditi i s Valveovim prošle godine najavljenim čudom od handheld PC-ja zvanim Steam Deck, kompanija zaslužna za Steam sinoć je poručila da sve ide prema planu.

Ukratko, to znači da će Valve uspjeti isporučiti svoje mini hibride handheld konzola i računala kako je originalno i zamišljeno, odnosno da isporuka Steam Decka dolazi već ove veljače na police i adrese onih koji su ga prethodno naručili. Podsjetimo se, skepsa o datumu isporuke dolazi i zbog činjenice da je Valve prošle godine u studenom odgodio inicijalni izlazak Steam Decka i prebacio ga s prosinca 2021. na veljaču 2022.

No, kako poručuju sinoć u novom postu na Steamu, tim se upravo vratio s praznika i sad pucaju iz svih cilindara. “Na pravom smo putu da isporučimo Steam Deck na vrijeme. Usprkos globalnoj pandemiji, problemima s opskrbom i isporukom, čini se da ćemo ih moći početi izbacivati do kraja veljače“, poručuje Valve.

Osim toga, obznanili su i da su proteklog mjeseca već isporučili na stotine developerskih verzija Steam Decka brojnim razvojnim studijima koji su bili zainteresirani ponovno testirati te poboljšati i/ili prilagoditi svoje igre kako bi besprijekorno radile na Steam Decku. Radi se, dakako, o činjenici da će Steam Deck imati specijalizirani program i rubriku “Steam Deck Verified” u kojoj će igrači moći pronaći čitav niz igara koje provjereno besprijekorno rade na Valveovom handheld PC-ju.

Za kraj poručuju i da tu nisu stali te nastavljaju s pošiljkama dev kitova razvojnim studijima kako bi do izlaska Steam Decka bilo još više potvrđenih igara. Pozitivnim dojmovima na twitteru se pridružuju i sami developeri koji su primili svoje testne verzije, ističući kako njihove igre na Steam Decku doista rade besprijekorno. Tako su se, između ostalih, javili tvorci indie igara kao što su Axiom Verge, Thirsty Suitors, Tunic, ali i studiji zaslužni za velike AAA igre kao što je Devil May Cry 5.

Unatoč inicijalnim bojaznima, čini se da će Steam Deck zaista biti odlična stvar za PC gaming u pokretu. Ukoliko vas tako nešto zanima i propustili ste, na ovome linku naći ćete sve informacije o tri različita modela Steam Decka koje možete naručiti, s cijenama koje variraju od 419 eura do 679 eura, a na ovome linku iz listopada 2021. prenijeli smo vijest o tome kako se na njemu vrti The Witcher 3 te što se krije s unutarnje strane Steam Decka. Jeste li i vi već naručili svoj primjerak Steam Decka ili vas nimalo ne zanima PC gaming na dlanu?