Za Steam Deck, odnosno svojevrsni hibrid prijenosne konzole i računala, prvi put smo čuli sredinom srpnja ove godine, kad je Valve, u partnerstvu s AMD-om najavio taj potpuno novi uređaj za gaming. Iako smo tada saznali koje će komponente biti u uređaju, sada je došlo vrijeme za pokazati i kako one zapravo izgledaju te kako je sve posloženo iznutra.

Vrijedi spomenuti da je Valve u nekoliko navrata naglasio da će konzola, tj. prijenosni PC, jednom kad stigne u ruke svojih budućih vlasnika, biti u potpunosti njihov, što znači da neće limitirati korisnike od brisanja OS-a ili čak otvaranja i zamjene dijelova. Jasno im je da za prosječnog gamera nema ništa slađe od otvaranja gaming uređaja kako bi ustanovili što je sve u njemu prisutno, no, također ističu da će već samo otvaranje uređaja isti oslabiti te da će u slučaju pada postojati veća mogućnost da se razbije. Ili još gore, da će se u slučaju krivo postavljene ili oštećene baterije, uređaj zapaliti. A to nikako ne žele/želimo/želite. Ukratko, opreza nikad dosta i ako niste sigurni u ono što radite – radije se suzdržite i samo pogledajte ovaj video. Koji totalno ne prikazuje pre-production model uređaja koji će se ipak malo razlikovati od tržišne verzije. Eto, toliko od nas – znatiželja je ponekad gadna stvar 🙂

Pogledajte kako otvoriti Steam Deck, promijeniti analog stick, ubaciti novi SSD i utvrdite još jednom zašto to možda ipak ne biste trebali raditi sami.

A ako jedva čekate svoju novi prijenosni PC za gaming držati u rukama, a pogotovo ako ste fan serijala Witcher (ili ćete to tek postati), službeni Witcher profil s Twittera objavio je i kratki video u kojem vidimo kako se The Witcher 3 ponaša na uređaju kojeg s nestrpljenjem svi jedva čekamo. 

Koliko vidimo, izvođenje ove podosta zahtjevne igre je glatko te nema frustrirajućeg trzanja, međutim, prikazan je tek kratki segment Geraldovog jahanja i ulaska u grad, pa ćemo tek vidjeti kako će se igra ponašati u zahtjevnijim dijelovima. 

Prednarudžbe za Steam Deck su otvorene, prve isporuke uređaja očekuju se od prosinca, no prva izdanja već su u potpunosti rasprodana, tako da ukoliko sada naručite uređaj, morat ćete se strpiti barem do ožujka. Po izlasku će biti moguće kupiti jednu od tri verzije Steam Decka – 64GB eMMC (419 eura), 256 GB NVMe SSD (549 eura) ili 512GB NVMe SSD (679 eura)