Valve uskoro na tržište baca sasvim novi uređaj zvan Steam Deck. Na prvu izgleda kao hibrid prijenosne konzole i računala, no iz Valvea kažu da usprkos površinskom i estetsku izgledu konzole, Steam Deck ustvari ima više zajedničkog s desktop PC-jevima nego s konzolama. 

Valve je u partnerstvu s AMD-om napravio jedinstveni APU kojeg nazivaju Zen 2 + RDNA 2 powerhouseom – rezultat bi trebao omogućiti konzoli da vrti najnovije visokobudžetne, odnosno AAA, igre. I naravno da možete očekivati kako ćete na Steam Decku imati pristup cijelom svom katalogu igara koje posjedujete na Steamu. Zna se da će se na Steam Deck moći instalirati Windowse, a samim time se priča o mogućnosti da se na Steam Decku koristi i druge digitalne dućane.  Valve svoj novi uređaj pozicionira kao otvorenu platformu stoga možete, recimo, izbrisati SteamOS te instalirati Windows Store i koristiti Xbox Game Pass.

Iz Valvea su rekli kako igre poput Portala 2 možete igrati otprilike 4 sata, no ako se odlučite ograničiti na 30 sličica u sekundi možete si produžiti vijek trajanja na 5-6 sati. Dakle, Star Wars Jedi: Fallen Order moći ćemo igrati, po slobodnoj procjeni, oko sat i pol do dva prije no što dođe vrijeme za punjač.

Slično kao i Nintendo Switch, Steam Deck imat će dock koji omogućava spajanje na monitore ili televizore, internet putem žice, periferiju (putem USB-a) te naravno – napajanje. Zanimljiva je informacija da će se dock prodavati odvojeno od samog Steam Decka. Valjda da sami možemo odlučiti želimo li hibridnu konzolu ili ne. 

Po izlasku će biti moguće kupiti jednu od tri verzije Steam Decka – 64GB eMMC (419 eura), 256 GB NVMe SSD (550 eura) ili 512GB NVMe SSD (680 eura). Također, zapreminu Valveovog hibrida moći ćete podebljati s microSD karticama.  

Steam Deck ima ekran na dodir od 7 inča, ugrađene zvučnike, Hi-Fi audio, Bluetooth i bateriju koja bi trebala izdržati nekoliko sati igranja kad su u pitanju najjače igre. Za laganiju uporabu poput browsanja interneta ili manjih 2D igara, baterija bi trebala trajati 7-8 sati. Dakle, računajte između 2 do 8 sati ovisno o igri koju igrate.

Steam Deck izlazi u prosincu, a rezervacije za prednarudžbe kreću danas, 16. srpnja. 

I da, Half-Life 3 ne dolazi predinstaliran na Steam Deck.