S obzirom da je još od veljače 2018. godine poznato kako je THQ Nordic kupio kompaniju Koch Media – vlasnika izdavača Deep Silver pod kojim na tržište već dugo izlazi izrazito popularni serijal igara Metro, sami serijal je od tada pod krovnim vlasništvom THQ Nordica. Tako je sada, u sklopu opširnog financijskog izvještaja za proteklu fiskalnu godinu (siječanj 2018. – ožujak 2019.) THQ Nordic objavio kako sa studijom 4A Games – autorima serijala Metro – rade na zasada nenajavljenoj AAA igri.

Sami iscrpni izvještaj (koji možete pronaći na ovome linku) ponajviše se bavi tehničkim detaljima, financijskim dobitima, neto prihodima, prodajom, izvještajima o povećanju zarade te troškovima i dobitima usred širenja kompanije s obzirom na kupnju brojnih razvojnih studija, izdavača i prava na franšize igara. No nama gamerima posebno će biti interesantna upravo informacija u kojoj se dotiču samih igara, pogotovo s obzirom da smo još u studenom 2018. godine pisali kako THQ Nordic radi na 35 tada još nenajavljenih naslova. Sada je ta brojka još veća te, prema informacijama iz novog financijskog izvještaja, iznosi 48 nenajavljenih igara.

Da stvar bude još bolja, ukupni broj igara koje su im trenutno u razvoju iznosi nevjerojatnih 80 te je gore spomenutih 48 “samo” brojka onih koje tek trebaju najaviti, dok je ostalih 32 igre već najavljeno. Kao što znamo od prije, neke od već prethodno najavljenih igara koje su još u izradi podrazumijevaju Biomutant, Scarf, Desperados 3, Shenmue III te mnoge druge. Što se, pak, nenajavljenih igara tiče, možemo samo pretpostavljati što nas sve čeka u budućnosti, s obzirom da je poznato da je unazad godinu i pol THQ Nordic kupio prava na hrpetinu raznolikih IP-ova, kao što su serijal Carmageddon, Alone in the Dark, Kingdoms of Amalur, Outcast i mnoge druge.

Što vi mislite? Hoće li nova nenajavljena igra studija 4A Games biti nastavak Metroa ili nešto sasvim drugo?

Tu napokon dolazimo do studija 4A Games, njihovog poznatog serijala Metro i zasad nenajavljene igre. Naime, kako THQ Nordic navodi u financijskom izvještaju, Metro Exodus im je bio dosad najprodavanija igra u povijesti kompanije, a uz pomoć ostalih uspješnih igara koje imaju pod svojim okriljem, odlučili su uložiti značajnu količinu novca u razvoj novih projekata i igara za koje su sigurni da će im donijeti rast i novčano se isplatiti u budućnosti. Stoga su s prokušanim studijom 4A Games na krilima uspjeha Metro Exodusa potpisali ugovor o izradi njihove iduće AAA igre koja tek treba dobiti službenu najavu.

Nažalost, o kakvoj se igri radi i hoće li to biti novi nastavak serijala Metro ili neki drugi potpuno novi IP, nije poznato te u ovom trenutku možemo samo spekulirati. No s obzirom da je Metro Exodus, unatoč kontroverzi s ekskluzivnošću za Epic Games Store, bio dobro prihvaćen te je ponudio znatno otvoreniji i veći svijet u odnosu na svoje prethodnike, a sve to uz odličnu priču, možemo pretpostaviti da se i THQ Nordicu svidio smjer u kojem je studio 4A Games krenuo. Stoga, bilo da se radi o nastavku Metroa ili nekoj sasvim novoj igri i IP-u, jedva čekamo službenu najavu.