Ovo nismo očekivali kad se probudimo u ponedjeljak ujutro, ali THQ Nordicova krovna kompanija Embracer Group koja je unazad nekoliko godina pokupovala mnoge razvojne studije i izdavače sinoć je s golemim izdavačem Square Enix potpisala sporazum i najavila plan o kupnji njihovih studija, što uključuje legendarne Crystal Dynamics, Eidos-Montréal i Square Enix Montréal.

Osim što će time postati vlasnik tri izrazito važna studija u industriji videoigara, Embracer kupuje i katalog s više od 50 njihovih igara. To uključuje planetarno popularne i legendarne serijale kao što su Tomb Raider, Deus Ex, Thief, Legacy of Kain i mnoge druge poput mobilnih igara Hitman GO i Tomb Raider GO, no za pretpostaviti je da ugovor ne uključuje igre Marvel’s Avengers i Marvel’s Guardians of the Galaxy.

Prema službenoj najavi, ukoliko akvizicija prođe (što bi trebalo biti ostvareno tijekom drugog kvartala Embracerove fiskalne godine 2022./2023., odnosno između srpnja i rujna 2022.), Embracer će za kupnju ova tri studija i svih njihovih igara morati izdvojiti 300 milijuna dolara u cijelosti. Sama kupnja uključuje i nešto više od 1100 zaposlenika kroz sva tri studija, a ako akvizicija bude odobrena, Embracer će tada brojati više od 14000 zaposlenika. Naveli su i da će tada posjedovati sveukupno 123 interna razvojna studija, pri čemu je interesantan podatak i da je pod njihovim kišobranom u razvoju sada više od 230 igara, od čega je više od 30 velikih AAA projekata.

Oduševljeni smo što možemo poželjeti dobrodošlicu ovim studijima u grupu Embracer. Prepoznajemo fantastičan IP, kreativni talent svjetske klase i rekord izvrsnosti koji su se uvijek iznova demonstrirali tijekom proteklih desetljeća. Bilo mi je veliko zadovoljstvo upoznati vodeće timove i razgovarati o budućim planovima kako mogu ostvariti svoje ambicije i postati sjajan dio Embracera” rekao je u izjavi Lars Wingefors, suosnivač i izvršni direktor kompanije Embracer Group.

Embracer je najbolje čuvana tajna u igrama: ogromna, decentralizirana zbirka poduzetnika i oduševljeni smo danas postati dio njih. Savršeno odgovaraju našim ambicijama: praviti visokokvalitetne igre, sa sjajnim ljudima, održivo i razvijati naše postojeće franšize do njihovih najboljih verzija ikada. Embracer nam omogućuje uspostavljanje novih partnerstava u svim medijima kako bismo maksimizirali potencijal naših franšiza i ostvarili svoje snove o izvanrednoj zabavi”, komentirao je Phil Rogers, izvršni direktor Square Enixa.

Najavljen novi Tomb Raider

Kao što smo spomenuli na početku, THQ Nordic i njegova krovna vlasnička kompanija Embracer Group u posljednjih su nekoliko godina kupili velik broj studija, izdavača i igara. Od novijih akvizicija, prošle godine kupili su Gearbox – tvorce serijala Borderlands. 2020. godine kupili su tvorce serijala Metro, a još od 2018. vlasnici su izdavače kuće Koch Media koja im donosi gomilu serijala kao što su Saints Row, Dead Island i mnogi drugi. Prošle godine najavili su da su u pregovorima za kupnju još 20 kompanija.

Više o najavljenim planovima Embracerove kupnje tri Square Enixova studija i njihovih legendarnih serijala pročitajte putem službene objave na ovome linku.