Gaming monitori zaslužni su za popularizaciju raznih pozitivnih trendova u popularnoj potrošačkoj tehnologiji. Vjerojatno bi zakrivljeni ekrani, velika brzina odaziva i visoka frekvencija osvježavanja postale standardne funkcionalnosti tipičnih stolnih monitora, ali prilično je jasno da je velika potražnja gaming zajednice barem malo ubrzala njihovo masovno profiliranje. Velika dostupnost i niži troškovi proizvodnje znače i niže cijene tako da nam je drago vidjeti da AOC sada nudi monitore koji su prije samo nekoliko godina s istim specifikacijama bili 4-5 puta skuplji. U ovom tech reviewu donosimo AOC C24G2AE.

KRCAT DODACIMA Monitor ima značajke koje su donedavno zajedno viđene u značajno skupljim modelima.

Ekspresni pikseli

Druga generacija AOC-ove G linije trebala bi biti dokaz da su donedavno ekskluzivne značajke skupih monitora došle i u jeftiniji segment tržišta.  

Ključne značajke su brzina odaziva od 1ms, što znači gotovo istovremenu reakciju ekrana na upute korisnika, a frekvencija osvježavanja od 165Hz znači glatku reprodukciju pokreta na ekranu. Maksimalna rezolucija od 1080p nije fantastična, ali za ovoliku veličinu ekrana sasvim je zadovoljavajuća, a manja rezolucija znači i da će se puno lakše iskoristiti brža frekvencija ekrana. Povećana frekvencija osvježavanja može uzrokovati kidanje slike pa ne čudi da i ovaj monitor podržava FreeSync, koji sprečava takve probleme u igrama i softveru koji podržavaju takvu tehnologiju. Kompromisa mora biti, ali oni dolaze u jeftinijim materijalima postolja i poleđine monitora. Dizajn same poleđine tipično je crno-crvena s agresivnim linijama po uzoru na AOC-ovu gaming liniju.

Frekvencija osvježavanja od 165Hz znači glatku reprodukciju pokreta na ekranu.

Zovem se crvena

Realističan prikaz boja ključan je kriterij za neke korisnike prilikom odabira monitora, ali to je obično ograničeno na profesionalce u vizualnim medijskim djelatnostima. Za većinu su korisnika bitniji jaki kontrasti i snažne boje koje stvaraju pojačani dojam stvarnosti, a ne identičnu kopiju stvarnog. Upravo zato neke proizvođače znamo prepoznati po karakteristično nerealnim ali zanimljivim nijansama boja. AOC dobro zna da je proizvodnja fotorealističnih boja skupa, a zapravo nije nešto što većina korisnika stvarno želi.

VA PANEL Unatoč odličnom omjeru kontrasta (3000:1), neke boje izgledaju prezasićeno i neprirodno

Balansiranje boja ipak je prilično težak posao gdje nema previše prostora za greške, što se u nekim situacijama vrlo dobro vidi i na ovom modelu. Neke boje poput crvene i magente izgledaju umjetno i prezasićeno, što se donekle može ublažiti podešavanjem, ali ne u potpunosti.

Najvjerojatniji krivac za to je VA panel koji nudi kompromis između brzih, ali vizualno ograničenih TN panela i vizualno atraktivnijih IPS-a koji ne mogu postići visoke brzine osvježavanja koja je potrebna za profesionalne gamere i one koji to žele postati. Cijena proizvodnje VA panela još je jedan dobar razlog zašto ga nalazimo i u ovom monitoru, ali s njima se povremeno događa ovakva situacija da neki dio spektra jednostavno izgleda neprirodno.

ZAKRIVLJENI EKRAN daje određenu estetsku čar, ali ne dodaje previše funkcionalnih prednosti na monitoru od 23,6″.

Zavoj

Još jedna bitna značajka monitora je njegov zakrivljeni ekran, ali na dijagonali od nepunih 24″ ta zakrivljenost ima više utjecaja na cijenu uređaja nego na iskustvo korištenja. Do sada nismo vidjeli previše koristi od zakrivljenih ekrana na klasičnim 16:9 formatima, njihova korist se vidi tek na ultrawide formatima na kojima konkavni oblik zapravo služi kako bi dao dojam ravnog ekrana i osigurava optimalni kut gledanja na svaki dio ekrana.

Zakrivljeni monitori su zahtjevniji i skuplji za proizvodnju pa kada bismo morali birati između ovoga ili ravnog zaslona i niže cijene, rekli bismo da se više isplati novčana ušteda. Ako pak baš želite zakrivljeni ekran, ovaj nenametljiv dizajn monitora i njegovog postolja bar neće zauzeti previše mjesta na stolu. Nema sumnje da je ovaj monitor krcat s vrlo poželjnim funkcionalnostima za prihvatljivu cijenu, ali lako bismo mogli zaključiti da možda i nisu baš sve od njih neophodne na ovakvom, danas relativno skromnom formatu i rezoluciji.

FIKSNI STALAK znači da je prilagodljivost visine ovisna o broju starih enciklopedija koje posjedujete.

 

INFO

– 23,6″ zakrivljeni zaslon

– FreeSync

– 1ms brzina odaziva

– 165Hz frekvencija osvježavanja

Cijena: 1600 kn

 


DOBRO:

✔ Brzina osvježavanja i odaziva

LOŠE: 

➖ Manja dijagonala nema toliko koristi od zakrivljenog zaslona, neprirodne boje

UKRATKO:

Pristojan monitor koji pokušava ponuditi previše stvari odjednom


 

Monitor testirao i tekst priredio Borna Pleše.