Update, 17. rujna

Poznata je i cijena konzole PlayStation 5 u Hrvatskoj! Digital Edition moći ćemo nabaviti već od 3.099,00kn, dok ćemo za standardnu verziju konzole morati izdvojiti 3.849,00kn

Više doznajte ovdje.

Originalna vijest

Sinoć smo napokon saznali cijenu konzola PlayStation 5. Manji brat bez optičkog pogona prodavat će se po 399 eura, dok ćemo za standardnu veriju izdvojiti 499 eura. Datum izlaska je također poznat – u nekolicini država svijeta u prodaji će se naći već od 12. studenog, a kod nas će biti dostupan od 19. studenog. Hrvatski dućani još nisu objavili cijenu konzole, a vjerujemo da ćemo je vidjeti već u sljedećih par dana.

Ono što je svakako bitno za spomenuti je da Sony obje konzole izbacuje s istim procesorom s integriranim CPU-om i GPU-om, 4K grafikom i podrškom za ray-tracing, a konzole će koristiti i isti ultra-brzi SSD s integriranim I/O za brzinsko učitavanje.

Na eventu smo doznali koje nam sve nove igre stižu, pa se tako naslovima Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (koji je dobio prvi gameplay trailer), Call of Duty Black Ops: Cold War (za koji smo dobili novi teaser) i Demon’s Souls Remake (prvi gameplay trailer) pridružuju i Devil May Cry 5 Special Edition, Final Fantasy XVI, Five Nights at Freddy’s Security Breach, Hogwarts Legacy i novi naslov serijala God of War.

Zanimljivo je za primjetiti i jednu stavku koja se neće svidjeti baš svima. Nakon informacija o poskupljenju next-gen igara s početka srpnja, napokon smo dobili i službenu potvrdu: igre za next-gen definitivno poskupljuju. Do navedenog povećanja cijene ne bi trebalo doći na svim naslovima, ali kako trenutno stvari stoje, first-party naslovi na PlayStationu 5 prodavat će se po cijeni između 59.99 i 79.99 eura.

Za sve pretplatnike na PlayStation Plus, Sony je pripremio pravo iznenađenje – dodatak PlayStation Plus Collection koji će nam omogućiti igranje probranih naslova s PlayStationa 4 na PlayStationu 5. Tu će se, pak, naći igre poput Batman Arkham Knight, God of War, Fallout 4 i mnoge druge. 

Po izlasku konzola PlayStation 5 u prodaju će biti puštena i dodatna oprema:

DualSense Wireless kontroler po cijeni od 69.99 dolara/eura
PULSE 3D wireless headset po cijeni od 99.99 dolara/eura
HD Camera (1080p) za 59.99 dolara/eura, daljinski
Media Remote daljinski za 29.99 dolara/eura,
DualSense Charging Station za 29.99 dolara/eura

Zanimljivo je za primjetiti kako je cijena dodatne opreme ista u američkim dolarima i eurima, dok je, primjerice, cijena igara potpuno drugačija. Npr. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Ultimate Edition prodavat će se za 69.99 američkih dolara, dok će u Europi cijena istog izdanja biti 79.99 eura. Ista je stvar za npr. Sackboy A Big Adventure – američka cijena je 59.99 dolara, a europska 69.99 eura. U tom konkretnom slučaju riječ je o poskupljenju od 150 kuna za europske igrače!

Konzole PlayStation 5 i dodatna oprema.

Konzole PlayStation 5 i dodatna oprema.

Sinoć je napokon otkrivena još jedna važna stavka konzole o kojoj se spekuliralo posljednjih mjeseci – dimenzije! 
• 390mm (š) x 104mm (v) x 260mm (d) – Standardna verzija
• 390mm (š) x 92mm (v) x 260mm (d) – Digital Edition

Ako te dimenzije usporedimo s konzolom PlaStation 4 Pro (295mm × 55mm × 327mm), možemo vidjeti da je PlayStation 5 širi za punih 10cm, skoro pa duplo viši (kad se gleda horizontalno), ali i za čak 6cm kraći od starije (trenutne) generacije.

Što se težine konzole tiče, debeli brat težak je 4.5kg, a Digital Edition 3.9kg. Napisat ćemo samo da je PlayStation 4 Pro težine 3.3kg. Masivno! Ali ništa na što vlasnici konkurentske konzole Xbox One X već nisu navikli, s obzirom da ista teži 4.4kg. 

Više tehničkih detalja o PlayStationu 5 možete doznati na službenom PlayStation Blogu.