Kad je Glen Schofield, bivši osnivač Activisionove podružnice i studija Sledgehammer Games, direktor nekoliko igara u serijalu Call of Duty te kasnije i kreativni direktor kultnog horor serijala Dead Space najavio da se pridružio PUBG timu i pod njihovim vlasnikom Krafton 2019. godine osnovao svoj novi razvojni tim Striking Distance Studios, nismo bili toliko iznenađeni koliko nas je u prosincu 2020. na ceremoniji The Game Awards iznenadila najava njegove nove SF horor igre iz trećeg lica The Callisto Protocol koja je tada najavljena kao kontinuacija univerzuma igre PUBG.

Naime, od samog početka i najave te igre bilo je jasno da je The Callisto Protocol spiritualni nasljednik Schofieldovog serijala Dead Space. Kako će se tako nešto nadovezivati na PUBG, nikome tada nije bilo jasno, no sve je počivalo na činjenici da je ekipa iz Kraftona imala ideju stvoriti širi narativni univerzum PUBG-a i proširiti ga različitim igrama koje bi imale detaljnu priču. Upravo zato je i nastao Striking Distance Studios na čije je čelo postavljen kreativni direktor Dead Spacea – Glen Schofield. Tijekom posljednjih godinu i pol dana od premijernog teasera o igri nije bilo nikakvih novosti sve do ovoga tjedna kad smo, između ostalog, saznali da The Callisto Protocol ipak neće biti vezan uz PUBG.

Otkrio je to sada sami Schofield putem twittera, ali i kroz ekskluzivni intervju i detalje o igri koje je prenio portal i časopis Game Informer. “The Callisto Protocol sada ima svoju vlastitu priču i svijet“, objašnjava Schofield na Twitteru te dodaje: “Više se ne odvija u univerzumu PUBG-a. Izvorno je bio dio PUBG timelinea, ali je prerastao u vlastiti svijet. PUBG je zakon i još ćemo imati malih iznenađenja za obožavatelje, ali TCP je svoj vlastiti svijet, priča i svemir“. U još konkretnijim informacijama koje je iznio za portal Game Informer, Schofield dodaje kako je zapravo došlo do toga da se The Callisto Protocol ipak odvoji od PUBG-a.

Kad smo ušli u čitavu stvar, [Krafton] je imao tim za lore i pisali su tu veliku priču, poput: ‘Gdje počinje PUBG? Gdje se uklapa?’. Napisali su taj veliki timeline i naši pisci su bili uključeni i pomagali su“, objašnjava Schofield, dodajući nakadno kako je na kraju ispalo da je The Callisto Protocol ipak predaleko na toj vremenskoj crti, očigledno sugerirajući da mu sve to kreativno jednostavno nije imalo smisla (ili je za njegov tim bilo previše ograničavajuće) ugurati sve to u PUBG. Tako su tijekom razvoja igre jednostavno odustali od te ideje.

Konkretnije informacije o The Callisto Protocol napokon će biti otkrivene u narednim tjednima s obzirom na to da je portal Game Informer osigurao ekskluzivna prava za premijerni prikaz igre. Ono što zasad znamo je da će protagonist biti Jacob Lee kojega tumači poznati holivudski glumac Josh Duhamel (prethodno poznat i u gaming svijetu iz igara kao što je Call of Duty: WWII). U njegovoj ulozi igrat ćemo kao pilot kojega zatekne zastrašujuća situacija atmosferičnog horor settinga. Radnja se odvija u budućnosti 2320. godine na Jupiterovom mjesecu Callisto u kolonizatorskom zatvoru Black Iron gdje su se pojavila vanzemaljska mutirana čudovišta naziva Biophages.

Sve to zasad i dalje zvuči kao Dead Space, što je kul jer iako Schofield više nema veze s Dead Spaceom, s druge strane Electronic Arts i njihov studio EA Motive razvijaju Dead Space Remake koji, kako smo napokon saznali sredinom ovoga mjeseca, izlazi 27. siječnja 2023. Više takvih igara sigurno neće biti na odmet, a iako ćemo na remake Schofieldove legendarne igre morati čekati do početka iduće godine, njegova nova igra The Callisto Protocol zato je i dalje u najavi za 2022. godinu, kada bi trebala stići na PC, PlayStation 5 i Xbox Series X|S.