Ovogodišnje izdanje dobro poznatog i cijenjenog svjetskog festivala animiranog filmaAnimafest Zagreb 2019 – svoja vrata otvara za manje od mjesec dana – 3. lipnja 2019., a kao i prijašnjih godina, videoigre će ponovno imati svoje mjesto na festivalu. Tako se ove godine u sklopu Animafesta održava radionica razvoja priče za videoigre na koju se može prijaviti svatko tko se želi okušati u pisanju priče za svoju igru.

Ono što je interesantno za napomenuti je da je radionica dijelom većega projekta imena “Interactive Empathy: Citizenship and Storytelling in Video Games” koji nam donose Goethe-Institut Kroatien te Institut français de Croatie u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Fokus radionice je na razvoju interaktivnih priča i razvoju scenarija za videoigre, pod mentorstvom stručnjaka iz Francuske, Njemačke i Hrvatske. Na samoj radionici, koja će trajati pet dana, oni koji se prijave imat će priliku razviti svoju videoigru. Kako navode iz organizacije radionice – prethodno iskustvo u razvoju igara i programiranju nije potrebno – igru ćete razvijati u jednostavnom programu hrvatskog razvojnog studija Gamechuck, čiji će stručnjaci polaznicima pomagati izraditi igru u formi interaktivnog stripa.

Domaći razvojni studio Gamechuck već je na tržište izbacio tri igre (All You Can Eat, Speed Limit i vApe Escape), a krajem prošle godine predstavili su i prvu hrvatsku luksuznu arkadu

Pišeš? Ilustriraš? Radiš u kreativnim industrijama? Imaš vlastitu umjetničku praksu? Studiraš? Prijavi se na radionicu“, poručuju zainteresiranima organizatori radionice te dodaju: “Pozivamo umjetnike i studente na radionicu videoigara sa snažnim fokusom na razvoj priče o društveno angažiranim ili osobnim temama. Cilj nastalih igara je pobuditi empatiju i ojačati potencijal za građansku participaciju među igračima“.

Naravno, na radionicu se možete prijaviti samostalno, no organizatori toplo preporučuju da to bude u timu od po četiri sudionika, a preporučeni sastav uključuje pisca/spisateljicu i ilustratorice/ilustratora, jer je na radionici potrebno kreirati i scenarij i vizuale za igru. U svakom slučaju, ukoliko smatrate da je pisanje scenarija za videoigre nešto čime se želite baviti te želite naučiti nešto više o interaktivnom pripovijedanju, svoju prijavu možete ispuniti putem ovoga linka. Prijave za radionicu traju do 27. svibnja 2019., a odabrani polaznici bit će obaviješteni do 29. svibnja. Organizatori posebno ističu kako će pri izboru polaznika najviše pažnje pridavati izboru teme i motiviranosti za učenje o razvoju videoigara.

Sami festival Animafest Zagreb 2019 održava se od 3. do 9. lipnja, a radionica se održava od 3. do 7. lipnja u prostorima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Unska 3) za vrijeme trajanja festivala. O samoj radionici razvoja priče za videoigre možete se detaljnije informirati putem službene stranice Animafesta Zagreb – ovdje.