U sklopu proslave Svjetskog dana knjige te ujedno i Dana hrvatske knjige i ove godine održavaju se 11. Noći knjige, ove godine posvećene pojmu slobode. U sklopu eventa zagrepčani će moći svjedočiti i predavanju fokusiranom na videoigre antiratne tematike.

Predavanje se održava ovoga petka 22. travnja u 18h i to u prostorima KGZ-a, odnosno Gradske knjižnice u Zagrebu (Starčevićev trg 6) u Galeriji Kupola na 3. katu, a tema i naziv predavanja je “Antiratni sentiment u videoigrama – od Fallouta do This War of Mine”.

Samo predavanje vodit će Aleksandar Gavrilović, tajnik Udruge hrvatskih proizvođača videoigara (CGDA) i direktor domaćeg razvojnog studija Gamechuck poznatog po arkadnim igrama Speed Limit, All you Can Eat i vApe Escape te nadolazećim igrama Midwintär i Trip the Ark Fantastic.

Predavanje je namijenjeno svim generacijama, a na nekoliko odabranih primjera pokazat će se kako antiratne poruke u mediju videoigara mogu biti uobličene ne samo kroz narativ već i kroz gameplay. Gavrilović će temu prezentirati kroz primjere igara kao što su Bethesdin serijal Fallout i antiratna narativna igra This War of Mine poljskog studija 11 bit Studios.

No spomenut će se i projekti poput Six Days in Fallujah, gdje se kroz intervjue s iračkim i američkim vojnicima stvorio realističan portret rata u igri, te antiratna pucačina Spec Ops: The Line koja je za surov i nesvakidašnji prikaz rata dobila nagradu Golden Joystick, najdugovječniju nagradu u industriji.

Više informacija o predavanju možete pronaći i na ovome linku sa službene stranice Noći knjige.