Jordan Mechner – legenda koja je nekada davno za računalo Apple II stvorila kultnu igru Prince of Persia ali i kasniju popularnu trilogiju Prince of Persia: Sands of Time, uz još neke druge igre kao što su Karateka i The Last Express, slavi 30 godina od izlaska originalne igre Prince of Persia. U čast tome, putem društvenih mreža objavio je poduže pismo svim fanovima i zahvalio im na igranju, ljubavi i dugogodišnjoj podršci kroz sve te godine. No uz sve zahvale i nostalgična prisjećanja, posebno se ističe jedna informacija, a to je da je, kao i svi mi, Mechner zainteresiran za novu igru u serijalu Prince of Persia.

Mnogi od vas pitali su kad će stići nova Prince of Persia igra (ili film ili TV serija)“, počinje Mechner, odgovarajući na pitanje koje mu apsolutno svi već godinama postavljaju te dodaje: “Ako osjećate kao da je prošlo jako puno vremena od prošle igre, niste jedini. Volio bih imati magični bodež kako bih ubrzao proces – bilo bi poetski vremenski posložiti ogromnu najavu igre s ovom proslavom tridesete godišnjice. Ali, ja sam samo mali dio puno veće slike“.

Naravno, ovo nipošto ne znači da nam uskoro slijedi bombastična najava, ali pokazuje nam situaciju kakvu smo već imali prilike vidjeti s nekim drugim igrama i voljenim franšizama i serijalima, a to je da ne ovisi samo o originalnom tvorcu neke igre hoće li i kada krenuti rad na novom nastavku, već su tu u pitanju čitava mašinerija, razvojni studio, izdavač, prava na licencu, zahtjevi i situacija na tržištu te mnoge druge stvari. Ono što sada barem sa sigurnošću možemo reći je da Jordan Mechner definitivno želi napraviti novu igru u serijalu Prince of Persia, što je i dodatno potvrdio u komentarima, kad je na direktno pitanje fana želi li napraviti potpuno novu PoP igru, jednostavno odgovorio: “Yes“.

U svakom slučaju, Mechnerovo pismo fanovima u čast 30 godina originalne igre Prince of Persia za Apple II zaista je srcedrapajuće i sadrži niz interesantnih informacija o njegovom viđenju industrije otkad je bio klinac, pa do danas, a iako nismo dobili najavu igre, svejedno smo dobili jednu zaista interesantnu najavu, a to je da će Mechner, u suradnji s kompanijom Stripe Press objaviti knjigu “The Making of Prince of Persia”, koja će biti kolekcionarsko tvrdo ukoričeno izdanje njegovih razvojnih dnevnika koje je pisao tijekom razvoja originalne igre Prince of Persia, uz ilustracije, skice, zapise i work in progress screenshotove te brojne druge kul stvari.

Ukoliko vas zanima, knjigu “The Making of Prince of Persia” moći ćete nabaviti u rujnu 2019. godine, a osim u tiskanom ukoričenom obliku, bit će izdana i kao audioknjiga.

Mechnerovo pismo fanovima u čast 30 godina igre Prince of Persia pročitajte u nastavku.