Jučer ujutro pisali smo o tome kako je Activisionov hit Call of Duty: Black Ops 4 dobio potpuno novi sadržaj i pojačanje u vidu velikog novog moda zvanog Operation Grand Heist (iliti ga Operacija Velika Pljačka), no valja napomenuti kako je veliki dio te Pljačke i još jedna potpuno nova komponenta, a to su, dakako, omraženi loot boxovi koji su zajedno s modom stigli u igru.

Nakon prigodnoga uvoda, započet ćemo ovaj tekst s jednom bitnom činjenicom koja se direktno tiče Activision Blizzarda kao vlasnika serijala Call of Duty te jednog od najvećih izdavača u industriji videoigara.

Naime, kao što ste prošloga tjedna mogli pročitati na našem portalu i čitavome internetu, Activision Blizzard je, kao i niz drugih kompanija, u javnost izbacio svoj financijski izvještaj za proteklu fiskalnu godinu u kojem je, između ostaloga, potvrdio kako će otpustiti oko 800 zaposlenika, što je jedan od rezova koje su “primorani” napraviti.

U svome osvrtu na financijsku situaciju, čelnici kompanije su na sastanku s investitorima objasnili kako kompanija, iako je postigla rekordnu zaradu od 7,26 milijardi dolara, nije ispunila sav potencijal te da je primijećen pad u prodaji mikrotransakcija u njihovim postojećim igrama.

Jedan loot box (naziva Reserve Crate) u sebi sadrži tri predmeta, a košta 200 COD bodova, odnosno – pravim novcem – 15kn.

Zaključak čitave situacije bio je da će se kompanija u novoj fiskalnoj godini i u budućnosti puno više fokusirati na same igre kroz svoje postojeće i popularne IP-e poput serijala Call of Duty, Overwatcha i sl.

Dobrodošli u ovaj tjedan i trenutni članak u kojemu vam donosimo informaciju kako je rezultat svega toga činjenica da su u Call of Duty: Black Ops 4 – igru koja ima punu cijenu od 60 eura te već od prije ima hrpu mikrotransakcija – upravo implementirani loot boxovi.

Blackjackove zalihe

Sami sustav loot boxova u igri se može naći pod novom rubrikom zvanom Blackjack’s Reserves, odnosno Blackjackove zalihe. Sastoji se od loot boxova u obliku sanduka (Reserve Crate) po cijeni od 200 COD bodova (15kn), od kojih svaki sanduk sadrži po tri torbe (Reserve Case), a svaka torba sadrži po jedan predmet koji možete osvojiti. Pratite li nas? Ok, idemo dalje.

Dakako, predmeti koje možete osvajati kupnjom loot boxova mahom su kozmetičke prirode i sadrže sve one stvari koje su i dosad bile dostupne za kupnju i koje su se osvajale tierovima ili kroz prijašnje eventove – skinovi, dijelovi odjeće, warpaintovi, kamuflaže za oružje i sl., uz dodatak potpuno novih kozmetičkih predmeta.

Ukoliko trebate podsjetnik na cijene COD bodova, evo liste – prigodno u kunama.

No, stvari postanu “komplicirane” kad shvatite da osim kozmetike loot boxovi sadrže i specijalna oružja s dodatnim boostovima koji vam daju, primjerice, 25% veću zaradu iskustvenih bodova te je nemoguće ne zaključiti kako će povremeno loot boxovi direktno utjecati na vaš napredak u igri.

Uz sve to, ono što je posebice škakljivo je činjenica da, za razliku od igara kao što je Apex Legends, Black Opsovi loot boxovi pate i od duplikata, a da bude još gore, nigdje nisu istaknute šanse za osvajanje rijetkih, epskih i legendarnih predmeta niti vam igra garantira da ćete nakon svakih nekoliko boxova dobiti legendarni predmet.

Kako ne bi baš sve bilo tako sivo, valja istaknuti da je sve predmete dostupne u loot boxovima moguće osvojiti i samim igranjem, bez da potrošite ijednu kunu.

Tako ćete na svakih dva sata provedenih u modovima Multiplayer i Blackout otključati po jednu torbu (Reserve Case), odnosno jedan predmet te je jednostavnom matematikom lako zaključiti da ćete jedan čitavi loot box od tri predmeta igranjem zaraditi za šest sati.

Primjer kako je Respawn Entertainment transparentno objasnio sustav loot boxova u Apex Legendsu, što potpuno izostaje iz Black Opsovog sustava.

Ukoliko vam sve ovo djeluje pomalo komplicirano ili pak potpuno nepotrebno, pogotovo s obzirom da Black Ops 4 već od prije ima mikrotransakcije i Tierove kroz koje se osvajaju raznorazni predmeti, ne brinite, niste jedini.

Kako god bilo, Activision je pronašao način kako u Call of Duty: Black Ops 4 implementirati dodatnu razinu mikrotransakcija i to ni manje ni više nego punih četiri mjeseca nakon što je igra izašla na tržište.