Kao što se već neko vrijeme predviđalo te finalno šuškalo krajem prošloga tjedna, izdavačka kompanija Activision Blizzard je uoči fiskalnog izvještaja za četvrti kvartal 2018. pokrenula proces otpuštanja solidne količine zaposlenika.

Kako bismo ostvarili svoj puni potencijal, napravili smo niz važnih promjena u rukovodstvu“, izjavio je direktor Activision Blizzarda, Bobby Kotick, govoreći o fokusu na snažne franšize i zajednicu igrača

Tako je sinoć posao izgubilo oko 800 zaposlenika od sveukupno blizu 10.000, čime je Activision Blizzard smanjio količinu radne snage za 8%. Vijest o tome prenio je direktor kompanije Bobby Kotick u sklopu financijskog izvještaja i sastanka s investitorima.

Da bi stvari bile kompliciranije, 2018. godina za Activision Blizzard bila je financijski najuspješnija u posljednjih deset godina te su ostvarili rekordne prihode. Prema novom službenom financijskome izvještaju, u protekloj fiskalnoj godini zaradili su 7.26 milijardi dolara, no prema riječima direktora Bobbyja Koticka, to nije bilo dovoljno.

Iako su naši financijski rezultati za 2018. najbolji u našoj povijesti, nismo ostvarili naš puni potencijal“, rekao je Kotick na sastanku s investitorima, objasnivši jedan od ključnih razloga za otpuštanje gotovo 800 zaposlenika.

Naravno, u ovoj čitavoj zavrzlami postoji više različitih faktora koji su doveli do ovolike količine otkaza. Samo jedan od razloga svakako je i odlazak Bungiea koji je otkupio prava na svoju igru Destiny (o tome smo već prije pisali ovdje).

Rezultat Bungievog odlaska za Activision Blizzard predstavlja dodatni gubitak godišnjeg prihoda od 400 milijuna dolara.

Ovo je za mene osobno među top pet najtežih momenata u karijeri“, opisao je situaciju s otkazima predsjednik Blizzarda, J. Allen Brack.

Nadalje, jedan od drugih faktora je i slabija potražnja za prodajom, s obzirom na smanjenje prodaje u sferi mikrotransakcija u igrama kao što su Heartstone i Overwatch. Proverbijalni hici ispaljeni su, dakle, i u smjeru samog Blizzarda.

Kako je tijekom izvještaja naveo financijski direktor Dennis Durkin, Blizzard nema nikakvu veliku igru planiranu za izlazak tijekom 2019. godine, stoga je jasno da se s njihove strane očekuje znatno niži prihod u nadolazećoj fiskalnoj godini.

Sve te stavke, smatraju čelnici Acitivision Blizzarda, dovele su do propuštenih prilika u 2018. godini i smanjenih očekivanja za 2019. godinu te je donesena odluka o konsolidaciji i restrukturiranju, tijekom čega sada posao gubi oko 800 zaposlenika.

Što se samih otkaza tiče, iz Activision Blizzarda naveli su kako su rezovi planirani većinom u odjelima koji nisu vezani uz razvoj igara, kao što su izdavaštvo, esports sektor i druge grane koje nisu dio razvojnih studija konglomerata Activision Blizzard.

Diablo

S obzirom na izjavu financijskog direktora Activision Blizzarda o tome kako Blizzard nema nijednu veliku igru planiranu za 2019., očito ćemo na “punokrvni” nastavak igre Diablo još malo čekati te će se fanovi morati zadovoljiti s mobilnim Diablo Immortalom.

O otkazima se oglasio i predsjednik Blizzarda – J. Allen Brack (koji je nedavno zamijenio dugogodišnjeg direktora Mikea Morhaimea), govoreći kako je ovo bila izrazito teška odluka te da kompanija svakako želi priznati sav trud svih onih koji su kroz godine pridonijeli Blizzardu.

Kako bismo im pomogli u tranziciji, svakome od zaposlenika koji su dobili otkaz nudimo otpremninu koja uključuje dodatnu plaću, nastavak beneficija i podršku u karijeri i zapošljavanju, kako bi našli svoju sljedeću priliku“, u poruci svojim zaposlenicima rekao je Brack.

Ključno je sada dati prioritet razvoju proizvoda i povećati kapacitet tih timova kako bismo najbolje služili našoj zajednici igrača” – J. Allen Brack

Posljednja interesantna informacija tiče se samog fokusa na budućnost Activision Blizzarda, a ona, prema čelnicima kompanije, leži u većem fokusu na razvojne studije i na same igre. Naime, nakon otkaza u ostalim sektorima, plan za 2019. godinu je povećanje osoblja u sektoru game developmenta, a prema nekim izvorima, ono će biti za 20% kroz sve studije koji su im na raspolaganju.

Tako će kompanija sav trud i novac uložiti u izradu igara i daljnji rad na popularnim franšizama i serijalima koji donose najveću zaradu, kao što su Call of Duty, Overwatch i Diablo.