Kao što smo i prethodno najavili, poznati finski studio Remedy Entertainment večeras je putem svoga službenog twitch profila prikazao 15 minuta gameplaya iz nadolazeće Control ekspanzije AWE koja u igru stiže 27. kolovoza te ponudio i nekoliko detalja o zasebnoj besplatnoj nadogradnji koja stiže na isti datum.

U samom streamu sudjelovala je naša nekadašnja članica i novinarka Reboota, sada već neko vrijeme Remedyjeva community menadžerica Vida Starčević, a pridružili su joj se legendarni Sam Lake, odnosno lice Maxa Paynea – Remedyjev kreativni direktor i pisac svih njihovih igara te Mikael Kasurinen, direktor igara Control i Quantum Break. Svo troje naizmjenično nas je kroz dvadesetak minuta streama obavijestilo o nizu novosti koje nas očekuju u jednoj od najhvaljenijih igara 2019. godine.

Besplatni update

Osim što će se plaćena ekspanzija AWE, koja stiže ovoga kolovoza, direktno odnositi na prethodnog Remedyjevog lika Alana Wakea (kojega ćete i u ovom gameplay prikazu stasom i glasom moći vidjeti i čuti), zasebna besplatna nadogradnja koja će također od 27. kolovoza biti dostupna svima donosi poboljšanje Jesseine sposobnostinadograđeni trostruki “Multi-Launch” koji sada omogućava hvatanje tri različita objekta uzastopno.

Tu su i druge značajke, primjerice, nove kontrolne točke i checkpointovi u osnovnoj igri, koji će biti bliže određenim boss borbama (značajka koju su tražili fanovi) te “Assisst Mode” – niz značajki i modifiera težine, količine zdravlja, brzine reloada i slično, pomoću kojih će igrači moći podešavati igru prema vlastitim potrebama i sl.

Ekspanzija AWE

Tijekom prikaza gameplaya, veći fokus svakako je bio na novostima koje dolaze u novoj ekspanziji AWE (Altered World Events). Generalno gledajući, kako Vida Starčević ističe u streamu, za potrebe priče druge i posljednje ekspanzije studio je htio ići nešto sumornijim i napetijim pristupom, naročito kad se uzme u obzir da je okosnica radnje potraga za mističnim i zastrašujućim čudovištem koje vreba Istraživačkim sektorom Federalnog biroa – glavnom i podosta velikom lokacijom ekspanzije AWE.

Tama, ključni element Alana Wakea, kroz novu je ekspanziju prenesena i u Control, a očituje se kao crna mračna tvorevina koja obavija zaraženi Istraživački sektor Biroa. “Bio je to zabavan izazov prenijeti jedinstvenu atmosferu Alana Wakea u Control“, počinje o ekspanziji direktor igre Mikael Kasurinen te dodaje: “Krajnji rezultat je interesantni miks staroga i novoga, iz svježe nove perspektive“.

Slavni fiktivni pisac Alan Wake iz Remedyjeve igre Alan Wake imat će izrazito važnu ulogu u ekspanziji za Control, a njegovo će pisanje direktno utjecati na okolinu i događaje

Osim što ekspanzija donosi novu dodatnu priču i novu lokaciju (i vješto spaja dvije igre – Alana Wakea i Control – u jedan zajednički univerzum “Remedy Connected Universe” o kojemu smo više pisali na ovome linku), tu je i još nekoliko ključnih dodataka, samo neka od kojih su potpuno novo oružje i novi neprijatelji, ali i novi “Horde mode” koji će igračima omogućiti da se ponovno sukobe s bossovima iz igre i osvoje kul nagrade kao što je novi kostim. Ponovnim boss borbama pristupat ćemo putem interesantnog objekta u igri, a to je oldskul arkadna mašina.

Saznajemo i da je Alan Wake tijekom proteklih deset godina nestao jer je bio zatočen na mjestu zvanom “The Dark Place”, a nastavio se i baviti pisanjem. Njegove stranice i tekstove nalazit ćemo po svijetu igre, a ono što piše direktno utječe na stvarnost koja okružuje Jesse u Istraživačkom sektoru Biroa.

AWE, posljednja od dvije ekspanzije za Control stiže 27. kolovoza i trajat će četiri do pet sati, a kako izgleda njezinih prvih 15 minuta, saznajte u snimci livestreama iznad. Dotada podsjećamo da je Remedy Entertainment jučer najavio i Control Ultimate Edition, o kojemu smo detaljnije pisali na ovome linku, dok trailer za to ultimativno izdanje ponovno donosimo u nastavku: