Poznati finski studio Remedy Entertainment (Max Payne, Alan Wake, Quantum Break, Control) prije dva dana putem Sonyjevog live eventa State of Play najavio je datum izlaska druge ekspanzije AWE za nadnaravnu akcijsku avanturu Control, čime je potvrdio i činjenicu da se nakon deset godina njihov poznati lik Alan Wake vraća među žive. No, to nije jedina vijest koju smo tada saznali.

Zajednički univerzum

Nedugo nakon prikaza novog trailera za ekspanziju AWE, studio je putem svoga službenog bloga objavio i post u kojemu su najavili da njihove dvije igre Alan Wake i Control zapravo dijele jedan te isti univerzum, koji su prigodno nazvali “Remedy Connected Universe”.

Više od deset godina imali smo ludi san. Ideju da će priče ispričane u nekim od naših igara biti povezane jedna s drugom, povezani svijet priča i događaja sa zajedničkim likovima i loreom“, počinje u novom blogu legendarni Remedyjev kreativni direktor Sam Lake te dodaje: “Svaka igra zasebno je iskustvo, no svaka igra također predstavlja i vrata u veći univerzum s uzbudljivim mogućnostima za crossover događaje“.

Lake nadalje ističe kako su jedva dočekali obznaniti svoj dijeljeni univerzum u kojemu njihove igre koegzistiraju. Prvi korak ka tome upravo je od prije dva dana najavljena informacija da Alan Wake kroz ekspanziju AWE 27. kolovoza dolazi u Control. “Ono što se dogodilo 2010. u Alanu Wakeu samo je jedan od slučajeva koje je Federalni Biro iz igre Control proučavao“. Kako će to izgledati, saznat ćemo vrlo brzo, jer već 15. kolovoza (iduća subota) u 18h stiže nam svjetska premijera gameplaya kroz koji će Remedy prikazati prvih 15 minuta ekspanzije AWE.

Iduća nenajavljena igra također dijelom “RCU-a”

No, još interesantniju informaciju Lake je sačuvao za sami kraj. Zasada bez misterioznog imena (kao što je Control prvotno nosio kodno ime P7) i bez prevelike pompe, u novom blog postu o ekspanziji AWE i Remedyjevom dijeljenom univerzumu stigla je i najava da će Remedyjeva iduća nova igra također biti vezana uz Alana Wakea i Control.

Ovo je samo skromni početak. Već naporno radimo na idućoj Remedy igri, koja se također odvija u istom univerzumu“, istaknuo je Sam Lake i još jednom poentirao da se studio ne fokusira isključivo na izradu DLC dodataka za Control. Ta interesantna informacija nadovezuje se na onu od ožujka, kada smo prenijeli vijest da je Remedy potpisao ugovor s Epic Gamesom. Epic će, podsjećamo, izdati čak dvije Remedyjeve iduće igre, a još tada – u ožujku – saznalo se da je prva od njih AAA naslov koji se trenutno nalazi u fazi pred-produkcije, dok je druga igra manji projekt “smješten u isti univerzum”.

U ovom trenutku nisu poznate nikakve druge informacije o idućoj novoj Remedyjevoj igri, no lijepo je dobiti nešto širu sliku o njoj, naročito kad znamo da se radi povezanom univerzumu. Dodat ćemo još samo sljedeće: sudeći po citatu još iz ožujka, sada se, uz nova saznanja, čini da se “manji projekt smješten u isti univerzum” odnosio na ekspanziju AWE koja povezuje Control i Alana Wakea, dok je “AAA naslov u fazi pred-produkcije” vrlo vjerojatno upravo taj idući veliki Remedyjev projekt. U svakom slučaju, nadamo se da ćemo o njemu više informacija saznati uskoro.