Domaći razvojni studio Gamechuck iz Zagreba ovih dana ima razloga za slavlje. Studio je to koji je dosad izbacio nekoliko videoigara (Speed Limit, All You Can Eat, vApe Escape), uz rad na novim projektima. Nakon njihovog prošlogodišnjeg interesantnog pothvata izrade prve hrvatske luksuzne arkade (o čemu smo u studenom 2018. pisali na ovome linku), a potom i sudjelovanja na radionici razvoja priče za videoigre u sklopu festivala Animafest Zagreb, studio je s ponosom objavio i njihov najnoviji pothvat i uspjeh na kojem im vrijedi čestitati.

Naime, jučer su odabrani kao dobitnici u sklopu EU potprograma Creative Europe – MEDIA, kroz koji su osigurali čak 149.000 eura za razvoj svoje iduće igre imena Trip the Ark Fantastic. Od ukupno 139 projekata, potprogram Creative Europe – MEDIA financirao je razvoj 31 videoigre iz 14 zemalja članica potprograma Creative Europe – MEDIA, a Trip the Ark Fantastic je prva videoigra iz Hrvatske koja je dobila potporu tog EU potprograma.

Što se samog programa tiče, njegova je svrha, pod krovnom organizacijom Europske komisije i agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency), pružiti potporu audiovizualnom, kulturnom i kreativnom sektoru na području čitave Europe. Ogranak potprograma MEDIA, pak, kroz koji je Gamechuck osigurao financije, već dugi niz godina pruža financijsku potporu u razvoju, distribuciji i promociji filmova i audiovizualnih industrija za zemlje Europske unije te je Gamechucku pripala čast biti prvim dobitnicima u sektoru videoigara iz Hrvatske.

Trip the Ark Fantastic je RPG avantura smještena u fantastični basnoviti svijet Životinjskog carstva koji vuče inspiraciju iz “modernih basni” Životinjska farma i Watership Down“, stoji u službenom opisu igre u izjavi za medije, koju nam je poslao studio u sklopu proslave osiguranih financija za izradu igre. Igrači će u igri preuzimati uloge troje protagonista: ježa Charlesa, lisice Phillipe i vepra Andréa, a njih troje od kralja Lava dobivaju zadatak pronaći legendarnu životinjsku Arku te tako spriječiti nadolazeću prijetnju u vidu građanskog rata.

Da igra izgleda apsolutno predivno uz simpatični rukom crtani vizualni stil i da je u potpunosti zaslužila osvojiti financijsku potporu u sklopu gore spomenutog EU potprograma Creative Europe – MEDIA, govore i screenshotovi iz igre, koje možete vidjeti u ovome tekstu, no igrini predivni vizuali nisu jedina interesantna stvar koju Trip the Ark Fantastic donosi.

Na putovanju kroz gradove, sela, šume, jezera i ostale vizualno atraktivne lokacije Životinjskog carstva, glavni junaci će se koristiti trima mehanikama za daljnje napredovanje u igri: korištenju znanstvene opreme, učenju novih jezika te istraživanju drevnih spisa.

Ono što nam posebno privlači pažnju je činjenica da Trip the Ark Fantastic neće sadržavati borbenu mehaniku, tradicionalnu za žanr RPG-a, ali će igračima omogućiti slobodan izbor u rješavanju zagonetki, korištenju dostupnih resursa te odlukama, koje će utjecati na razvoj likova, priče i svijeta. „Kvaliteta igre, priče i pripovijedanja je, općenito, vrlo dobra. Također, prijedlog je vrlo dobro opisao dizajn razina i likova, koji su jako kvalitetni”, o Gamechuckovoj igri Trip the Ark Fantastic izjavila je izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA).

Ne znamo za vas, ali mi jedva čekamo isprobati igru iz prve ruke. Ovim putem čestitamo studiju Gamechuck na osiguranim sredstvima za izradu igre, a ukoliko vas zanima saznati više informacija o samoj igri, njezinim likovima, okolinama, mehanikama i samoj priči te detaljnije pratiti razvoj igre, možete to učiniti putem službene web stranice http://www.tripthearkfantastic.com i na društvenim mrežama (facebook i twitter).

Je li ovo vizualno najljepša hrvatska igra dosad? Procijenite sami 🙂