Projekt gaming revolucije u Novskoj ide dalje. Danas su A1 Hrvatska i SIMORA (Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije) predstavili partnerstvo u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1, radi kojeg će developeri okupljeni oko poduzetničkog inkubatora i polaznici programa za razvoj igara dobiti priliku raditi s najboljim pristupnim tehnologijama koje će im omogućiti da prilagode svoje proizvode brzinama, latenciji i drugim prednostima koje im pružaju gigabitne 5G i optička mreža.

Uz to tehnološko partnerstvo, A1 Hrvatska i inkubator PISMO nastavit će zajednički promicati inovacije te kroz brojne edukativne programe raditi na učenju i širenju digitalnih vještina. Pred njima je i zajednički cilj: poticanje razvoja domaće gaming industrije i zajednice koju A1 Hrvatska kroz A1 Adria Ligu i druge projekte podržava već četiri godine. Zahvaljujući partnerstvu, svim polaznicima programa za razvoj igara i zaposlenicima pedesetak startupova na raspolaganju je najmodernija pristupna tehnologija – gigabitna A1 optička i indoor 5G mreža koja donosi brzine do 1,3 Gbps i odziv od tek 5 ms.

“Ponosan sam što je Europsko udruženje razvojnih agencija iz Bruxellesa nedavno proglasilo SIMORA-u najboljom europskom razvojnom agencijom. Uz to, projekt “Centar gaming industrije” uvršten je u strateške infrastrukturne projekte unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sve to dokazuje perspektivu Novske da postane regionalni centar te industrije koja ima izniman rast i donosi dodanu vrijednost lokalnoj zajednici i Hrvatskoj.”, izjavio je Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke agencije.

Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke agencije.

Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska pobliže je objasnio što ovo partnerstvo znači, rekavši kako je strategija A1 ubrzano izgraditi 5G infrastrukturu te povećati pokrivenost i kvalitetu širokopojasnog pristupa na 5G i 4G tehnologiji što će dovesti do kvalitetnog širokopojasnog pristupa čak i na onim lokacijama gdje je trenutno jedino dostupna zastarjela bakrena parica. “Pokretanjem gigabitne 5G mreže pokrit će se svih 20 županijskih središta i Grad Zagreb. S obzirom na to da će 5G mreža biti puštena u rad usred ljeta, domaći i strani gosti imat će priliku koristiti 5G mrežu u nekim od turističkih središta kao što su Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice.

Od mobilne 5G mreže očekuje se i da će širom otvoriti vrata razvoju i primjeni AR i VR tehnologije, što je A1 već demonstrirao u suradnji s Delta Realityjem, prvim domaćim specijaliziranim studijom za stvaranje sadržaja u virtualnoj realnosti i njenim osnivačem i direktorom Vedranom Škaricom.

Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska poručio je kako ga veseli suradnja koja nadilazi samu tehničku podršku te što je kompanija, zajedno sa svojim partnerima, snažno usmjerena na učenje digitalnih vještina budućnosti te brzorastućom gaming industrijom