Današnji dan označio je prvi dan natjecanja u izradi videoigara – Global Game Jama 2023 u Novskoj. Čak 130 natjecatelja u 27 timova natjecat će se 48 sati bez prestanka u izradi videoigre na zadanu temu i boriti se za neku od nagrada koje su organizatori, inkubator PISMO powered by A1 i Hrvatska udruga izrađivača videoigara HU-IZ-VI pripremili sa sponzorima iz A1 Hrvatska, WhiteSharka i magazina VIDI. Ovogodišnja tema su korijeni (roots), a modifikator je unusual roots. Sa svojih 130 natjecatelja u 27 timova Global Game Jam spada u top 10 u svijetu natjecanja ovog tipa po broju prijavljenih.

„Već četvrtu godinu za redom organiziramo Global Game Jam i raduje nas podatak da broj i natjecatelja i timova raste iz godine u godinu. Također, svake godine imamo sve bolje partnere i sponzore pa su nagrade bogatije, a tu je i stručni žiri koji ocjenjuje napravljene videoigre. Natjecanje se odvija u dvije kategorije, odrasli i srednjoškolci, a game developeri imaju zadatak pokazati brzinu i spretnost svoga kreativnog stvaralaštva“, poručili su iz inkubatora PISMO powered by A1. 

Za ocjenjivanje videoigara tu je peteročlani žiri koji čini Hrvoje Mitić (GamesCo London/ ZEROlife Games), Tomislav Gojević (Raw Fury Studios), Aleksandar Gavrilović (Gamechuck), Dominik Cvetkovski (Aniq), na čelu s Ivanom Muratom iz Nanobita i predsjednikom organizacije CGDA.

Ocjenjuju se najbolji gameplay, grafika, ali i najbolja prezentacija završenih radova. Za najbolji odrasli tim pripremljene su nagrade – novčani iznos od 1.400,00 eura, konzola Nintendo Switch i pretplata na magazin VIDI. Najbolji srednjoškolski tim kući će otići sa setom opreme vrijednom oko 1.700,00 eura.