Ubisoft je sinoć objavio novi financijski izvještaj za prvi kvartal 2022. godine, a putem izvještaja saznali smo da su otkazali čak četiri različite igre koje su sve dosad bile u aktivnom razvoju. Od toga za dvije igre znamo od prije – to su već ranije najavljeni Ghost Recon Frontline te Splinter Cell VR, no druge dvije još uopće nisu bile niti najavljene.

Podsjećamo, Ghost Recon Frontline premijerno je najavljen prošle godine u listopadu. Trebala je to biti nova free-to-play taktička battle royale igra u univerzumu serijala Ghost Recon, no osim što igrači diljem svijeta nisu dobro prihvatili ideju, očito stvari nisu išle dobrim smjerom ni u samom razvoju igre. Ugašen je i VR projekt Splinter Cell, čini nam se, iz očitih razloga.

S jedne strane VR uređaji i dalje nisu toliko javno rasprostranjeni te ih, gledajući na ukupnu gaming populaciju, posjeduje jako malo igrača. Druga je stvar jednostavno činjenica da igrači već godinama žele pravi nastavak serijala Splinter Cell, a VR igra tu žeđ neće utažiti. Utažit će je prvotno možda kompletni remake Splinter Cella koji je, podsjećamo, najavljen u prosincu prošle godine.

Koje su druge dvije zasad nenajavljene igre otkazane, nije poznato. Ono što znamo je da je Ubisoft u financijskom izvještaju i nakadnom razgovoru s investitorima potvrdio kako su ovu odluku donijeli kako bi srezali troškove gašenjem određenih projekata za koje smatraju da u krajnjoj liniji neće biti isplativi te kako bi “još veći značaj i fokus stavili na njihove trenutno najveće razvojne mogućnosti i prilike“, misleći očigledno na ulaganje novca u njihove najpopularnije i najveće serijale koji su trenutno u izradi.

Usporedno s time, Ubisoftov financijski izvještaj otkrio je i da je odgođena (ali ne i otkazana) jedna od njihovih ovogodišnjih najočekivanijih igara, a to je Avatar: Frontiers of Pandora – open-world akcijska avantura na kojoj radi švedski ogranak Ubisoft Massive – tvorci igre The Division. Igra je temeljena na SF filmu i serijalu Avatar poznatog holivudskog redatelja Jamesa Camerona, a premijerno je najavljena prošle godine u lipnju na online eventu Ubisoft Forward.

Nažalost, datum izlaska igre Avatar nismo dobili, no prema financijskom izvještaju sada stiže nekad tijekom 2023. ili 2024. godine. Razlog odgode, kratko je objasnio direktor Ubisofta Yves Guillemot, jest taj što Ubisoft planira od ove igre stvoriti veliki gaming brend te im je važno s igrom Avatar: Frontiers of Pandora “napraviti nešto što će biti savršeno“.