AOC se u posljednjih godinu dana, nakon što su se već odavno etablirali kao jedan od vodećih brandova gaming (i uredskih) monitora, bacio u proizvodnju gaming periferije. Prvotno su krenuli s gaming slušalicama te su kasnije u svoj katalog uvrstili ostatak opreme koja treba svakom iole ozbiljnom gameru – miševi, mehaničke tipkovnice i podloge za miša.

Mi smo proteklih tjedana testirali nekoliko proizvoda iz njihovog kataloga periferije, a sada vam donosimo recenziju miša AOC GM530.

SEDAM TIPKALA Dvije tipke ispod kotačića služe kako biste u trenutku povećali ili smanjili osjetljivost miša.

GM530 je solidan gaming miš čije su glavne snage pouzdan senzor i jednostavan dizajn

Za razliku od puno gamerskijih i futurističkijih modela AGM700 i GM510, GM530 je svojim jednostavnim crnim mat dizajnom uz dašak RGB-a poprilično neupadljivi i lijepi model koji se može uklopiti u svaku gaming postavu i prostor. GM530 je žičani miš s USB-om 2.0, pozlaćenim USB priključkom i opletenim kablom. Model je namijenjen dešnjacima te je generalno jako ugodan za korištenje – čak i ako imate predimenzionirane dlanove. Rekavši to, dva tipkala sa strane su bila možda mrvicu nezgrapna za korištenje, no pretpostavljamo da je to više zbog same veličine naše šake, a ne do miša. GM530 ima jedno tipkalo više od modela 510 – uz spomenuta dva tipkala sa strane, ispod kotačića se nalaze dvije manje tipke koje služe kako bi u hodu promijenili profile i povećali (ili smanjili) DPI. To nam se pokazalo izuzetno korisnim kada bismo htjeli promijeniti osjetljivost u sekundi – mijenjanje profila za napucavanje u Warzoneu ili CS:GO ili onom koji je primjereniji tijekom pisanja i uredskijih aktivnosti, bilo je udaljeno samo jedan klik – gornje tipkalo povećava osjetljivost dok je donje snižava.

RGB MINIMALIZAM Posebno nam se sviđa jednostavni i čisti dizajn uz prikladno ubačeni RGB za idealnu količinu dodatnog žara.

RGB osvjetljenje možete mijenjati putem softwarea – mi smo klasičnu AOC-ovu crveno-crnu kombinaciju zamijenili duginim bojama

Za one koji žele maksimalnu pokretljivost i očitavanje najmanjeg pokreta, GM530 trebao bi biti pun pogodak s obzirom da ima 16,000 DPI koju mu omogućava senzor Pixart PMW3389. U našem iskustva napucavanja u CS:GO GM530 pokazao se pouzdanim te je uz povećanu osjetljivost zaista registrirao i najmanje korekcije tijekom ciljanja. Jednako tako se pokazao odličnim i tijekom igranja point’n’click avanture Return to Monkey Island – zvuk klikanja lijepo kroči linijom neupadljivog ali svejedno prisutnog feedbacka. U svakom slučaju, GM530 koristi standardizirano rješenje za svoj senzor koji se pokazalo pouzdanim. Kad smo kod pouzdanja, AOC navodi kako GM530 može izdržati 80 milijuna klikova te po onome što smo dosad iskusili vjerujemo kako se radi o izdržljivom modelu. Dovoljno je lagan da pruži performanse koji očekujete ali i da budete svjesni da zapravo držite miš u ruci.

GM530 Ergonomski miš namijenjen dešnjacima. Ako imate velike dlanove kao i mi, možda će vam korištenje dva tipkala za strane djelovati nezgrapno.

AOC ima i svoje softversko rješenje u formi G-Menu koji vam omogućava da customizirate RGB osvjetljenje na mišu te da ga eventualno uparite s još jednim AOC-ovim uređajem tako da svijetle u tandemu. G-Menu također omogućava da promijenite funkciju nekog od tipkala, a možete podesiti i osjetljivost, odnosno DPI.

Sve u svemu, AOC GM530 se svojom preporučenom cijenom od 44,90 eura nameće kao jako dobro rješenje ako tražite gaming miš koji vam neće pojesti budžet. Uz standardno pouzdan senzor, 16,000 DPI, jednostavni dizajn i mogućnošću prilagode putem AOC-ovog softwarea – ovdje se nema nešto za ne voljeti ili zamjeriti. 

INFO

– Pixart 3389 senzor s 16.000 DPI
– 7 tipkala
– opleteni kabel USB 2.0
– ergonomski oblik namijenjen dešnjacima

Cijena: 44,90 EUR

Više detalja provjerite na službenim stranicama.


DOBRO:

✔ Pouzdan senzor, jednostavan dizajn uz pravu dozu RGB-a, tipkala za brzo mijenjanje profila

LOŠE: 

➖ Ako imate veće šake, tipkala sa strane mogu biti nezgrapna za korištenje

UKRATKO:

Solidan miš koji vam neće pojesti budžet