Kao što je ranije i obećano, ekipa razvojnog studija EA Motive uz pomoć predstavnika vijeća fanova (koji pomažu u izradi igre) održala je prvu livestream prezentaciju za Dead Space remake, potvrđujući mnoge prethodno otkrivene informacije i premijerno otkrivajući izrazito ranu verziju igre, odnosno testni komadić gameplaya iz pred-produkcijske faze

Ponovno su upozorili da sve prikazano u videu nipošto nije finalni izgled Dead Space remakea, već samo prototip, jer tek sada kreću u produkcijsku fazu igre. Ali prikazani isječci pomogli su dočarati smjer u kojem studio ide po pitanju next-gen vizualne nadogradnje odijela protagonista Isaaca, kao i vizualne nadogradnje levela i mračne horor atmosfere koju bi svemirska postaja Ishimura trebala prenijeti u remakeu.

Next-gen Dead Space

Prikazan je i rani prototip novog detaljnog sustava destrukcije kože i dijelova tijela neprijatelja, koji su developeri nazvali “guljenjem” (engl. peeling), a on se nadovezuje na postojeći sustav strateškog komadanja (engl. strategic dismemberment). Prikazano je i kretanje u nultoj gravitaciji pomoću potisnika na svemirskom odijelu, uz napomenu kako će biti napravljeno s puno više animacija i detalja nego u dvojci (podsjećamo, prvi Dead Space imao je samo skakanje u nultoj gravitaciji, dok je kretanje u svim smjerovima ubačeno tek u Dead Space 2).

Iako nisu konkretnije rekli što će sve biti ubačeno od novog sadržaja, iz EA Motivea su još jednom potvrdili da stižu poboljšanja i u kontekstu priče, novi likovi, novi dijalozi, puno više pozadinske priče za postojeće likove (kao što je Isaacova djevojka Nicole Brennan) te sveukupno bolje spajanje prve igre s univerzumom serijala koji je naknadno zaživio i u obliku stripova i knjiga. Sve to, uz ostale stvari prikazane u u streamu daje naslutiti da će Dead Space remake biti vjerna rekreacija originalne igre ali uz hrpu noviteta te da će remake ujedno biti i nešto novo za fanove.

U livestreamu smo dobili direktnu usporedbu originala (gore) i next-gen remakea (dolje). S obzirom da je rani prototip, nama se čini da ide u dobrom smjeru

Gle tko to govori

A ne, još nismo gotovi! Ako ste igrali originalni Dead Space, poznato vam je da je protagonist Isaac bio poprilično šutljiv. Upravo zato, ono što nam je ponajviše zapelo za oko i uho u današnjem streamu je činjenica da će glasovni glumac Gunner Wright iz igara Dead Space 2 i 3 reprizirati svoju ulogu u remakeu jedinice te da će protagonist igre Isaac Clarke ovoga puta, za razliku od originala, imati nasnimljenu glasovnu glumu te čitav niz novih dijaloga

Naravno, Isaac neće pričati konstantno, naročito ne u trenucima samostalnog istraživanja postaje Ishimura, pa su viši producent Philippe Ducharme i kreativni direktor igre Roman Campos-Oriola otkrili pod kojim uvjetima će se odvijati novo napisani i nasnimljeni dijalozi. Isaac će primarno govoriti onda kad mu se drugi sporedni likovi budu obraćali, a drugo – govorit će i u situacijama kada bi bilo “čudno ako bi ostao tih. Tu ideju kreativni direktor je elaborirao i nešto detaljnije.

Prikazano je i nekoliko novih concept art fotki, uključujući i ovu koja vjerno dočarava smjer i atmosferu koju EA Motive pokušava postići s remakeom

“”Jedna stvar koja nam je bila bitna po pitanju Isaaca kao lika je činjenica da on nije svemirski marinac. Iako je vrlo specifičan tip lika, on je također inženjer. Stoga smo s njime u remakeu htjeli prenijeti osjećaj da je glavni lik ove priče i dati mu veći osjećaj djelovanja u kontekstu onoga što se događa“, objašnjava Campos-Oriola te dodaje: “Kad se pojavi novi objektiv, kad se raspravlja o tome kako raznijeti tu barikadu, ponovno pokrenuti motor broda – želimo da Isaac bude dio te rasprave i da bude dio rješenja. On je stručnjak, pa smo mu zato htjeli dati glas i poboljšati njegov karakter u toj perspektivi“.

U jednosatnom streamu kratko se pojavio i sami glasovni glumac Gunner Wright najavivši da se vraća u remakeu te je zahvalio fanovima i ekipi u studiju EA Motive što su mu “dozvolili da Isaacu podari glas u remakeu“. Uz činjenicu da je studio s radom na igri počeo prije manje od godinu dana i da tek sad kreću u produkcijsku fazu, čini se da je Dead Space remake zasad daleko od izlaska, a jedino što znamo je da stiže na PC, PlayStation 5 i Xbox Series X|S. No, kako igra zasad izgleda i što je još sve prikazano i otkriveno u livestreamu, saznajte u priloženom videu pri vrhu ove vijesti, a ako ste zaboravili kako je izgledao premijerni teaser iz srpnja, ponovno ga prenosimo u nastavku: