Nakon što nam je Sony prije mjesec dana službeno otkrio da je u izradi novi PlayStation VR za next-gen konzolu PlayStation 5, danas je stigao i službeni prikaz potpuno novih PSVR kontrolera.

Još prilikom najave novog PSVR-a, Sony je istaknuo činjenicu da će on podržavati neke od novih naprednih next-gen značajki PS5 kontrolera DualSense, a upravo prikazani novi kontroleri, obećava Sony u novoj objavi na službenom PlayStation blogu, uz pomoć adaptivnih triggera, haptičkog sučelja i niza drugih inovativnih noviteta omogućavat će puno veću imerzivnost te znatno bolju preciznost.

Ergonomija na prvom mjestu, uz potpuno novi moderniji dizajn i mogućnost pomicanja ruku u svim smjerovima

No, prvo što ćete primijetiti kod novih PSVR kontolera za PS5 je njihov dizajn koji je, za razliku od starih “štapićastih” Move kontrolera, ovoga puta okruglog/eliptičnog oblika (engl. Orb), što je puno sličnije nekim postojećim kontrolerima VR headsetova za PC (kao što su Oculus Quest i Valve Index). To će, kaže Sony, uz još bolju ergonomiju, igračima pružiti više slobode u pomicanju ruku u svim smjerovima, a samim developerima omogućit će da stvore jedinstvena gameplay iskustva.

Što se značajki tiče, uz već spomenute adaptivne triggere i haptičko sučelje, novi kontroleri podržavaju i detekciju na dodir prstiju bez potrebe za pritiskanjem, kao i poboljšani tracking koji će ovoga puta funkcionirati pomoću “prstena” na dnu kontrolera, a kao što su već prethodno najavili prošloga mjeseca, odlično je što ćemo novi PSVR s konzolom PlayStation 5 ovoga puta povezivati samo s jednim kablom, pa će i to dodatno poboljšati lakoću korištenja.

Napredne značajke iz kontrolera DualSense, uz dodatak tzv. “Finger touch” detekcije, čine nove PSVR kontrolere drugačijima od svih VR kontrolera za PC, ali i puno naprednijima od PSVR Move kontrolera za PS4

Položaj tipki na novim kontrolerima također je drugačiji nego na Move kontrolerima s PlayStationa 4. Tako lijevi kontroler ima jedan analogni stick, dobri stari trokut i kvadrat, zatim L1 kojega Sony zove grip te gumb trigger L2 i gumb Create. Desni kontroler također ima jedan analogni stick, križić (nije iks!) i krug, zatim R1 (drugi grip), trigger R2 i gumb Options.

Nažalost, izgled i vizualni dizajn samog PSVR headseta za PlayStation 5 (kao i datum izlaska) i dalje ostaje misterij, jer Sonyjev tim ima pune ruke posla. Ističu i da su trenutni dizajn i specifikacije novo prikazanih kontrolera podložni promjenama te da njihove prototipe uskoro šalju razvojnim studijima. Ono što sigurno znamo je da novi PSVR na tržištu ne očekujemo 2021. godine, no Sony zato obećava da nas više informacija očekuje uskoro.

Uz novi položaj svih tipki, R1 i L1 sada nose naziv “Grip” i nalaze se na bočnim stranama lijevog i desnog kontrolera