Nakon prošlotjednog eventa State of Play u kojemu nas je Sony počastio novostima o nadolazećim igrama za PlayStation 4 i PlayStation 5, vrijeme je došlo i za najavu novih igara koje dolaze za PlayStation VR. Tako su sinoć objavljene najave za čak šest igara u kojima će moći uživati vlasnici headseta PSVR tijekom ove godine. Evo što je sve najavljeno.

DOOM 3: VR Edition

Nakon solidnog DOOM: VFR iz 2017. na PSVR stiže i još jedan kultni klasik studija id Software, a to je DOOM 3: VR Edition. Izlazi već ovoga mjeseca 29. ožujka i to za PlayStation 4, a bit će dostupan i za PlayStation 5 putem backwards kompatibilnosti. DOOM 3: VR Edition sadrži kompletnu igru DOOM 3, a u paketu će biti i ekspanzije Resurrection of Evil i The Lost Mission, potpuno prilagođeni za igranje u VR-u. Naći će se tu i brojne novosti kao što su poboljšana grafika, nove teksture, shaderi te vizualni i zvučni efekti. Očekuje nas više od 15 sati neprestane akcije i napucavanja s dobro poznatim neprijateljima u čistoj adrenalinskoj VR injekciji.

 

Song in the Smoke

Iako je DOOM 3 teoretski VR remake kultnog klasika, Song in the  Smoke je sasvim nova VR survival igra razvojnog studija 17-BIT , koja dolazi na PC (Oculus Quest, Oculus Rift) i PSVR nekad tijekom 2021. godine. Kako kaže Sony u najavi igre, veliki će fokus biti na preživljavanju, kroz koje će igrači biti u potpunosti prepušteni sami sebi. Bit će tu neke od poznatih klasičnih stavki survival igara, kao što je hranjenje, no ovoga puta izvedeno u nešto realističnijem VR načinu u kojem će igrači morati prinositi hranu svojim stvarnim ustima. Očekuje nas i puno istraživanja, kampiranja i skrivanja od opasnosti koje vrebaju noću. Rezbarenje drveća, craftanje oružja, stvaranje ogrijeva za hladne noći te lov na životinje koristeći luk i strijele koje ćemo napinjati koristeći kontrolere PS Move – sve to i još više očekuje nas u igri Song in the Smoke koja će testirati naše vještine preživljavanja.

 

 Fracked

PSVR akcijska avantura i akcijom nabijena pucačina iz prvog lica, zvana Fracked, stiže već ovoga ljeta. Igra besprijekorno spaja nemilosrdne vatrene obračune s bježanjem i skrivanjem uz trčanje, skijanje i penjanje koje nikada nije bilo viđeno na VR-u. Bit će ju moguće igrati samo pomoću kontrolera PS Move, čije će sposobnosti igra iskorištavati do maksimuma, pa ćemo sve radnje morati izvoditi u stvarnosti pomoću svojih ruku, od penjanja, spuštanja ziplineom, punjenja oružja pa do interakcije sa svijetom igre. Osim PlayStationa 4, Fracked će biti moguće igrati u VR-u i na konzoli PlayStation 5 pomoću backwards kompatibilnosti, a izdanje igre za PS5 donosi i next-gen poboljšanja, poput veće rezolucije, ultra brzih učitavanja loading screenova i većeg frameratea nego što je to na PlayStationu 4.

 

I Expect You To Die 2

Evo i jednog nastavka već postojeće VR igre. Originalni I Expect You To Die na VR headsete za PC i PlayStation VR stigao je još 2016. godine, a razvojni studio Schell Games ove nam godine sprema nastavak, također za PC i PSVR. Radnja se, kažu iz Sonyja, nastavlja na original te će se igrači ponovno zaputiti u svijet špijunaže i uhvatiti u koštac s opasnostima raznoraznih tajnih zadataka. I Expect You To Die 2 najavljen je još krajem ovoga siječnja, a više informacija o igri stiže tijekom godine, uključujući i datum izlaska. Zasada je samo poznato da igra stiže tijekom 2021. godine

 

Zenith: The Last City

Prvi ikad VR anime MMORPG inspiriran legendarnim japanskim RPG-ovima ove godine dolazi na PC i PSVR. Donosi nam ga maleni razvojni studio Ramen VR, a njihova igra kombinira živopisni otvoreni svijet s akcijskim pustolovnim igranjem koje podiže razinu adrenalina. Očekuje nas obilje borbe, istraživanja masivnog svijeta izgrađenog specifično za VR, sklapanje saveza i prijateljstava u guildovima i partyjima, ali i epski raidovi i boss borbe te raznorazni drugi online eventovi s drugim igračima.

 
 

After the Fall

Ova kooperativna horor VR igra za PC i PSVR najavljena je još prije, no sada je dobila novi trailer koji nas upoznaje s igrinih četvero protagonista. After the Fall donosi nam razvojni studio Vertigo Games (zaslužan za igru Arizona Sunshine), a očekuje nas brza co-op FPS akcija koja će nas suočiti s nizom nemrtvih mutiranih čudovišta u smrznutom post-apokaliptičnom svijetu. After the Fall u VR-u moći ćemo igrati kooperativno u četvero, a igra će imati potpunu podršku za cross-play i cross-platformsko igranje, pa će zajedno moći igrati igrači na PC-ju, PlayStationu 4 i PlayStationu 5 koristeći svoje VR headsetove. Iz Sonyja poručuju da ćemo se, igrajući ovu igru, osjećati poput svog omiljenog akcijskog heroja iz 1980-ih dok se uključujemo u brzu borbu koristeći pokrete iz stvarnog života pomoću kontrolera PS Move ili PS VR Aima.