Još otkako smo 13. prosinca prošle godine usred ceremonije The Game Awards 2019 napokon saznali naziv i vidjeli grafički prikaz toga kako će izgledati Xbox Series X – nova Microsoftova konzola iduće generacije, želimo je se dočepati i vidjeti uživo iz prve ruke. Iako ćemo na to još morati čekati, na internet su danas procurile stvarne fotografije prototipa same konzole Xbox Series X i daju nam novi uvid u portove i ulaze na stražnjoj strani konzole, odnosno inpute koje bi finalna verzija konzole mogla imati.

Ističemo ovo “mogla imati“, s obzirom da je iz fotografija sasvim jasno vidljivo da se radi upravo o prototipu te je ta riječ vidljivo ispisana na stražnjoj strani konzole. Same fotografije prototipa konzole Xbox Series pojavile su se prvenstveno na portalu NeoGAF, a vjerodostojnost i autentičnost fotografija potvrdio je i reporter Brad Sams s poznatog portala Thurrot, koji je već prethodno iznosio točne tvrdnje i glasine o Microsoftovim pothvatima vezanima uz buduću generaciju njihove konzole.

Portovi na stražnjoj strani konzole

Kako navodi Sams, a jasno je i vidljivo na fotografiji, stražnja strana konzole Xbox Series X sadrži optički audio port, zatim dva USB ulaza tipa A, Kensington Security slot iliti K-Slot (utor za zaključavanje konzole, odnosno osiguranje protiv krađe), utor za ethernet kabel, utor za napajanje i, naravno, port za HDMI. Odmah pored njega je i duguljasti pravokutni utor za koji trenutno postoje dvije različite teorije. Jedna od njih je da se radi o utoru za dijagnostiku, dok drugi misle kako je to utor za proširenje prostora SSD diska, specifično se referirajući na NVMe PCI Express diskove.

Fotografije prototipa konzole pogledajte u nastavku (klik na fotografije za povećanje).

I to je otprilike to što se tiče utora dostupnih na prototipu konzole Xbox Series X. Valja ponovno istaknuti kako se i dalje radi samo o prototipu te postoji velika mogućnost da će se prodajna verzija konzole koja se nađe na policama dućana krajem 2020. razlikovati od prototipa. Za kraj, valja dodati jednu zanimljivost vezanu uz same fotografije. Naime, na njima su (netipično za fotografije koje procure na internet) jasno vidljivi serijski broj konzole i barkod – dvije stvari po kojima Microsoft može iste sekunde saznati tko je osoba koja je fotografije postavila na internet.

Stoga, umjesto što se čitavi internet pita hoće li spomenuta osoba dobiti po repu od Microsofta jer je objavila zabranjene fotke, mi pitamo vas: što mislite, je li objavljivanje ovih fotografija zapravo Microsoftovo plansko podizanje hypea za Xbox Series X, mjesecima prije nego planiraju detaljnije predstaviti konzolu na sajmu E3 2020? Jer, ako nije, osoba koja je objavila fotografije zaista nije nimalo razmišljala ne skrivajući barkod i serijski broj.