Sonyjeva nova generacija VR headseta PlayStation VR2 za konzolu PlayStation 5 najavljena je još u veljači prošle godine. Prve konkretnije detalje saznali smo tek u siječnju ove godine, kada je najavljena i prva PSVR2 igra Horizon Call of the Mountain. Ovoga ljeta u lipnju saznali smo za pet drugih PSVR2 igara, a iako još uvijek nemamo datum kada PSVR2 izlazi na tržište, danas je podijeljeno nekoliko novih informacija o samom headsetu, njegovom sučelju i značajkama.

Kako iz Sonyja navode na PlayStation blogu, PSVR2 imat će novu značajku koju zovu “see-through view”. Ona će omogućiti da kroz headset možete vidjeti i svoju stvarnu okolinu, što će, naravno, dobro doći kada, primjerice, želite provjeriti gdje su kontroleri PS VR2 Sense u vašoj sobi bez skidanja headseta. Ta značajka funkcionirat će pomoću ugrađenih prednjih kamera na PSVR-u 2, a pokretat ćemo je i gasiti pritiskom gumba na headsetu ili kroz opcije u postavkama VR-a.

Značajka “See-through view” pokretat će se pritiskom gumba ili aktiviranjem u postavkama i omogućiti da vidimo svoju sobu kroz headset

U istim tim postavkama naći će se i nove te poboljšane opcije za skeniranje i podešavanje prostora za igru, pri čemu Sony ističe da se ono može prilagoditi pomoću kontrolera PS VR2 Sense i ugrađenih kamera. Kamere će vam omogućiti skeniranje sobe i iscrtati krajnje rubove kroz svojevrsni prikaz nalik mrežastom zidu, dok vam kontroleri PS VR2 Sense omogućuju proširenje i dodatnu prilagodbu prostora kako bi odgovarao vašem stilu igre i okruženju u sobi.

Također, headset će vam vizualno prikazivati upozorenje kada ste došli do ruba mreže, kako se ne biste zabili u zid ili srušili neke od predmeta u vašoj sobi, a podešene postavke vašeg igrivog područja moći ćete trajno spremiti.

Nove opcije za broadcast, VR mod i Cinematic mod

Prikazana je i pojašnjena nova značajka za “broadcast”, odnosno livestreamanje sadržaja i snimanja samih sebe dok igramo u sobi, a to će se moći izvesti spajanjem PS5 HD kamere na konzolu, što će definitivno biti korisno streamerima među vama ili jednostavno za dijeljenje svojih iskustava i video isječaka s prijateljima prilikom igranja. Sony potom ističe i dva nova moda – VR mod i Cinematic mod.

U VR modu igrači će moći uživati u sadržaju samih VR igara kroz prikaz od 360 stupnjeva u virtualnom okruženju. Sadržaj će, kažu iz Sonyja, biti prikazan u video formatu i rezoluciji 4000×2040 uz HDR  (odnosno, 2000×2040 po oku) i to uz visoki framerate od 90 ili 120Hz.

Nema više rušenja stvari po sobi, PSVR 2 će vam se javljati s upozorenjem ako ste preblizu zidu, odnosno na rubu područja za igranje koje ste sami iscrtali

S druge strane, Cinematic mod će služiti za prikaz sustava konzole PlayStation 5 i njezina korisničkog sučelja te svih drugih medijskih sadržaja i igara koji inače nisu VR, a u ovom će modu biti prikazani u obliku virtualnog kino ekrana. Sadržaj u tom modu bit će prikazan u video formatu i rezoluciji 1920×1080 uz HDR te uz brzinu slike od 24, 60 i 120Hz.

Sony za kraj obećava da će više informacija o headsetu PlayStation VR 2, uključujući i datum izlaska te prikaz dodatnih igara, podijeliti i otkriti uskoro.

Prvi prikaz samog sučelja i nekih osnovnih postavki za PSVR 2