CES 2022, novo ovogodišnje izdanje najvećeg sajma potrošačke elektronike, krenulo je ovoga tjedna i donijelo brojne novosti. U sklopu sajma Sony je tako objavio i nove detalje za prošle godine najavljenu drugu generaciju svog VR headseta koji će se koristiti uz konzolu PlayStation 5 i koji sada službeno nosi ime PlayStation VR2.

Podsjećamo, novi VR za PlayStation 5 najavljen je još u veljači prošle godine uz činjenicu da će to biti ultimativno iskustvo s dramatičnim skokom u performansama i interaktivnosti te da će se spajati samo s jednim kablom, a u ožujku prošle godine vidjeli smo i kako će izgledati novi PSVR kontroleri. Sada znamo i da se ti novi kontroleri zovu PlayStation VR2 Sense.

Ono što smo dosad znali je da će novi PS VR2 primjenjivati inovativne nove značajke PlayStationa 5, a kontroleri će uključivati i nove značajke kontrolera DualSense (kao što su haptički podražaji). No sinoć otkriveni tehnički detalji donose još odličnih novosti. Bit će to zaista nova generacija igranja u VR-u u punom smislu, jer će Sonyjev novi headset biti pravi tehnološki napredak, od vizuala pa do osjetilnih značajki koje će znatno povećati imerziju. Evo o kakvim značajkama se radi.

Video kompletne Sonyjeve prezentacije sa sajma CES 2022 (preuzet s YouTube kanala C|net)

Tehničke značajke

Za početak, PS VR2 sastojat će se od dva OLED displaya i to u 4K uz HDR, svaki s rezolucijom od 2000×2040 (po oku). Kut gledanja bit će od 110 stupnjeva, a tu je i glatki i nevjerojatni framerate uz 90 do 120Hz. Sami headset neće trebati nikakvu dodatnu vanjsku kameru spojenu na PlayStation 5, jer headset u sebi sadrži “inside-out tracking”, što znači da ima integrirane kamere s vanjske i unutarnje strane. Pomoću njih headset će pratiti vaše kretnje za glatko iskustvo.

Za to će se pobrinuti i nove senzorne i osjetilne značajke kao što su eye tracking, povratna sprega iz samog headseta ali i 3D Audio, potpomognuti novim kul značajkama kontrolera PS VR2 Sense. No veliki je naglasak na novoj značajki povratne sprege direktno iz headseta. Ona će poboljšavati senzacije pokreta i događaja koji se odvijaju unutar igre. Za te potrebe Sony je u novi PS VR2 ugradio motor koji će vibrirati i dodati osjetilne elemente (poput značajki iz DualSensea), pa ćemo moći, primjerice, osjetiti otkucaje srca, potisak prilikom kretanja u vozilima ili metke koji nam zuje pored ušiju, sve to dodatno pojačano Tempest 3D Audio tehnologijom PlayStationa 5.

Najavljena prva igra

Kako sami PS VR2 headset izgleda, nažalost, zasad još uvijek ne znamo. No ono što je dodatno otkriveno je koja će to biti prva igra koja će izaći za PlayStation VR2, a radi se o jedinstvenoj novoj avanturi Horizon Call of the Mountain koja se nadovezuje na jednu od najvažnijih i najvećih Playstation ekskluziva – Horizon Zero Dawn te uskoro izlazeći Horizon Forbidden West. Više o prvoj PS VR2 igri prenijeli smo u zasebnoj vijesti na ovome linku.

Nepoznanica po pitanju PS VR-a 2 i dalje ostaje i činjenica da još uvijek nemamo datum njegova izlaska (kao ni za igru Horizon Call of the Mountain), pa više detalja o tome očekujemo uskoro. Jedno je sigurno, PS VR2 za PlayStation 5 zasad djeluje kao prava nova generacija VR-a. Dotad, više o PS VR2 pročitajte na ovome linku sa službenog PlayStation bloga.