Phil Spencer, vice president Gaming odjela u Microsoftu, istovremeno zadužen za brand Xbox nedavno je dao vrlo zanimljiv intervju za portal Protocol. Da je riječ o običnom intervjuu koji ne izaziva nimalo pažnje, vjerojatno o njemu ne biste uopće čitali, ali Spencer je ovoga puta spomenuo nešto na što bi se vrlo brzo mogao opeći

Naime, Spencer budućnost gaming industrije vidi u cloud servisima poput onih koje ima Google, Amazon i naravno, njegov Microsoft. “Kada pričate o Nintendu i Sonyju, imamo ogromno poštovanje prema njima, ali mi vidimo Amazon i Google kao glavne konkurente za napredak“, rekao je Spencer u intervjuu i dodao: “Ne želimo omalovažavati Nintendo i Sony, ali tradicionalne gaming kompanije više nisu na pravom mjestu. Vjerujem da bi mogli pokušati rekreirati Azure, ali mi smo investirali milijarde dolara u cloud proteklih godina“.

Azure je zapravo hardver kojeg Microsoft posjeduje u svojim podatkovnim centrima diljem svijeta, a koji sadržava veći broj Xbox One konzola, te u suštini krije Project xCloud o kojem smo već pisali.

Spencer je u intervjuu također spomenuo da je Microsoft “voljan surađivati s Nintendom i Sonyjem na inicijativama koje bi igračima pružile mogućnost zajedničkog i kompetitivnog igranja na različitim sistemima“. Podsjetit ćemo samo da je upravo Phil Spencer relativno nedavno spomenuo da je streamanje igara stvar daleke budućnosti, a ne sadašnjosti, pa ćemo vama na zaključak ostaviti što točno označava pojam “daleke budućnosti”.

Sony je još 2017. godine podržao cross-play značajku, a dosad su je implementirale igre poput Fortnitea, Rocket League, Minecrafta i Call of Duty: Modern Warfarea.