Mnogi igrači ovoga svijeta složit će se da je originalni Diablo jedan od najboljih, ako ne i najbolji klasični hack and slash akcijski RPG na planeti. Igra je to koja je pomogla usmjeriti čitavi daljnji razvoj RPG-a kakve poznajemo danas, zajedno s kultnim igrama kao što su Baldur’s Gate, Icewind Dale, Planescape Torment i drugi primjeri. Stoga će mnoge razveseliti činjenica da je originalni Diablo upravo postao igriv putem bilo kojeg internet preglednika.

Radi se, dakako, o besplatnoj, ali shareware (demo) verziji igre, kojoj možete pristupiti jednim klikom i odmah (ukoliko nije prevelika navala, kao u trenutku pisanja ovoga teksta) početi igrati direktno u internet pregledniku putem ovoga linka. Bazirana je na odavno postojećoj verziji Diablo Spawn, stoga, kao i ta stara shareware verzija igre, također dolazi s ograničenim sadržajem i ponudit će vam samo dva igriva područja tamnice, a možete birati samo jednog od inače troje dostupnih igrivih likova. No, to ne znači da tu zabava mora prestati.

Glazbena tema “Tristram” i ova scena odmah nas bacaju više od 20 godina unatrag. Ah, ta nostalgija…

Naime, autori koji su igru postavili na internete ističu da je originalni Diablo dostupan za kupnju kroz poznati CD Projektov digitalni dućan GOG.com. Stoga igru možete tamo nabaviti za sveukupno 9 eura (uz nju dobijete i besplatni dodatak Hellfire) te potom u njezinim datotekama potražiti file DIABDAT.MPQ” i “dovući” ga u vaš internet preglednik na stranicu igre i tako otključati cijelu igru te bez ikakve instalacije igrati do mile volje bilo gdje.

Tko su ovi neopjevani heroji koji su omogućili da Diablo zaigramo u našim internet preglednicima? Radi se o omanjem timu zvanom RivSoft, koji je za potrebe postavljanja igre na web iskoristio rekonstruirani izvorni kod originalne igre Diablo, kojega su, pak, rekonstruirala dva tima naziva GalaXyHaXz i devilution. Dečkima (i curama) svaka čast na trudu. Preostaje jedino kliknuti na ovaj link i zaigrati Diablo u internet pregledniku. Samo se pripremite na “Network Error” dok entuzijazam tisuća i tisuća igrača širom svijeta malo ne splasne. Ako, pak, naiđete na njega, preporučamo strpljenje, a u pozadini si pustite ovaj vječni klasik: