Iako je američki predsjednik Donald Trump nedavno nastavio trgovinske pregovore s Kinom oko problematike povećanja tarifa na uvoz, čini se da velikani Nintendo, Sony i Microsoft svejedno planiraju barem djelomično preseliti proizvodnju konzola iz Kine.

Naime, nedavno smo pisali o tome da su gore spomenuta tri svjetska lidera u proizvodnji igraćih konzola uputili zajedničko priopćenje američkoj administraciji kako bi spriječili da se konzole nađu na popisu proizvoda koje obuhvaća nova carinska politika, koja nalaže podizanje pristojbi od 25% na uvoz proizvoda iz Kine. Samo nekoliko dana prije toga, šef Xboxa Phil Spencer objasnio je kako Microsoft zbog istog tog problema još uvijek nije sto posto siguran koja će biti konačna cijena nove generacije konzole Xbox.

Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u ponovnom susretu i nastavku trgovinskih pregovora

Sada, prema novim informacijama koje dolaze s portala Nikkei Asian Review, problematika američkog trgovinskog rata s Kinom potaknula je velikane Nintendo, Sony i Microsoft (ali i druge tehnološke kompanije kao što su HP, Dell, Lenovo, Acer i Asus) da razmotre barem djelomično relocirati proizvodnju konzola (i drugih tehnoloških proizvoda) van iz Kine. Kako navodi spomenuti portal, spominje se konsenzus da se barem 30% trenutne proizvodnje makne iz Kine, a zemlje u koje ove tehnološke kompanije planiraju premjestiti svoju proizvodnju su mahom Tajland i Indonezija (Microsoft) te Vijetnam (Nintendo). Također, kao dodatni razlog ovoj odluci, kompanije navode i sve veći porast troškova proizvodnje u Kini.

Hoće li okvirna brojka od 30% relocirane proizvodnje biti dovoljna, s obzirom da bi o ovoj gorućoj problematici mogle direktno ovisiti cijene budućih generacija konzola, ostaje vidjeti, pogotovo kad u obzir uzmemo činjenicu da je trenutno čak 96% svih konzola u SAD-u uvezeno iz Kine. Za detaljni izvještaj portala Nikkei Asian Review, posjetite ovaj link.