Tri svjetska lidera u proizvodnji igraćih konzola Sony Interactive Entertainment, Microsoft i Nintendo uputili su zajedničko priopćenje američkoj administraciji kako bi spriječili da se konzole nađu na popisu proizvoda koje obuhvaća nova carinska politika koja nalaže podizanje pristojbi od 25% na uvoz proizvoda iz Kine.

Budući da je 2018. gotovo 96% konzola u Americi uvezeno iz Kine, lako je zaključiti zašto su se ove tri kompanije odlučile udružiti i zajednički nastupiti protiv ovih carinskih nameta.

U svom priopćenju pokušali su objasniti dalekosežne posljedice koje bi ove carinske pristojbe mogle imati na cjelokupnu ekonomiju i na cijeli ekosustav industrije videoigara.

Navode kako ove carine neće naštetiti istraživanju i razvoju novih tehnologija, već da će imati negativne posljedice na potrošače, trgovce i one zaposlene u proizvodnji.SAD su u 2018. iz Kine uvezle čak 96% cjelokupnog broja konzola.

Čak 96% od svih konzola u SAD-u uvezeno je iz Kine

Isto tako, govore kako su zahvalni američkim nastojanjima za zaštitom američkog intelektualnog vlasništva i vodeću poziciju SAD-a u visokotehnološkoj industriji, no kako će usprkos tim nastojanjima navedene carine donijeti više štete nego koristi.

Objašnjavaju kako su konzole za videoigre specijalizirani elektronički uređaji za čiju je proizvodnju potreban kompleksni opskrbni lanac. Svaka konzola sastavljena je od kompleksnih elektroničkih dijelova koji dolaze iz različitih zemalja, a svaka promjena proizvođača mora proći kroz kompliciran proces odobravanja kako bi se osigurala kvaliteta gotovog proizvoda i otklonili potencijalni rizici za sigurnost potrošača.

Na kraju, pojašnjavaju kako će navedena carina poremetiti dosadašnje poslovanje i doprinijeti povećanju troškova zbog kojih će porasti cijena proizvoda i usluga što će se u konačnici negativno odraziti na prodajne brojke roba i usluga koje Nintendo, Microsoft i Sony Interactive Entertainment nude na tržištu.

Tarife su stupile na snagu 17. lipnja ove godine.

Trgovinski rat Kine i SAD-a ne jenjava, a najavljuje se i novi val carinskih nameta.

Ako želite u cijelosti pročitati zajedničko priopćenje ovih triju kompanija, možete ga pronaći ovdje.

Teško je predvidjeti kako će s trgovački rat Kine i SAD-a odraziti na nas potrošače u ovom dijelu svijeta. Iako mi u Europi nemamo veze s navedenim prepucavanjem, za pretpostaviti je da, ako dođe do značajnog povećanja troškova, mi u Europi nećemo ostati neokrznuti kad su u pitanju cijene konzola. S obzirom na to da je SAD jedan od najvećih potrošača videoigara u svijetu, izgledno je kako će proizvođači podignuti cijene u cijelom svijetu kako bi pokrili manjak stvoren zbog tih carina.