Nakon što je Microsoft ranije ovoga mjeseca tijekom svoje velike press konferencije uoči sajma E3 2019 napokon službeno potvrdio kako rade na konzoli Xbox nove generacije, kodnog imena Project Scarlett, sama najava i relativan manjak informacija koje smo dobili mnogima su ostavili gorak okus u ustima.

Ukratko, Microsoft je tada obećao da nas od njihove iduće konzole Xbox očekuju top performanse te su nabrojane samo neke od tehničkih specifikacija, kao što je korištenje tehnologije Ray tracing, četiri puta jači procesor od konzole Xbox One X, 120 sličica u sekundi, 8K rezolucija te specijalizirani SSD disk nove generacije. Sasvim je jasno, nisu bili u mogućnosti prikazati sami izgled konzole, kao niti njezinu cijenu.

Izgled konzole još nije finaliziran, ali bit će “kul nova stvar”

Spencer smatra da dizajn konzole ne bi trebao biti ključan faktor pri odluci o kupnji konzole, već performanse

Prošloga tjedna tijekom sajma E3 2019, šef Xboxa – simpatični Phil Spencer – porazgovarao je s ekipom s YouTube kanala Xbox On, specijaliziranog za sve vijesti vezane uz Microsoftovu konzolu i igre te je ponudio odgovore na pitanja zašto još uvijek nismo vidjeli izgled konzole, kao niti njezinu cijenu. Kao što je i za očekivati, sami izgled Xboxove konzole iduće generacije još uvijek nije sto posto finaliziran. Spencer navodi da on osobno otprilike zna kako će Project Scarlett izgledati i da ne moramo brinuti jer će to biti super kul nova stvar, ali da konačna verzija i njezin “ID”, kako ga naziva, u ovom trenutku nije konačan te zbog toga nisu bili spremi prikazati konzolu na sajmu E3 2019.

U jednom trenutku pokazat ćemo kako izgleda. Fizički ID još nije gotov. Ja znam kako će izgledati. Bit će to kul nova stvar, što će biti zanimljivo, ali još uvijek nemamo konačni ID“, u intervjuu navodi Spencer. Također ističe kako smatra da sami izgled ne bi trebao biti ključni faktor koji bi natjerao igrače na kupnju konzole, već njezine performanse. “Nećemo izbaciti polu-gotovi ID i reći “Evo ovako će otprilike izgledati”. To nije nešto što će gurati odluke o kupnji“, kaže Spencer te dodaje kako je i trenutni naziv Project Scarlett samo kodno ime, odnosno radni naziv konzole i da će se zapravo zvati drukčije, ukoliko je bilo ikakve zabune oko toga.

Cijena će ovisiti o…Trumpu?

Američki trgovinski rat s Kinom stvara sve više problema, pa je tako Microsoft nedavno uklonio i Huawei proizvode sa svog kataloga Cloud usluga i servera (na slici lijevo: kineski predsjednik Xi Jinping, desno: američki predsjednik Donald Trump)

Što se, pak, tiče same cijene Xbox konzole iduće generacije, svima, pa i samom Spenceru, sasvim je jasno da je to jedna od informacija koje su igračima izrazito važne. Shodno tome, navodi da u Microsoftu imaju okvirnu cijenu i rang do kojega će maksimalno ići. No, ističe da u ovom trenutku još uvijek postoji mogućnost da će se cijena mijenjati na osnovu čitavog niza faktora te je posebno naglasio samo jedan od ključnih faktora: narušeni trgovinski sporazum američkog predsjednika Donalda Trumpa s Kinom te veći porezi i tarife za robu uvezenu iz Kine.

Trgovinski rat Amerike i Kine, nove tarife i veći porez direktno će utjecati na cijenu konzole, nauštrb džepova igrača

Naravno, radi se o činjenici da Microsoft, kao i ogroman broj drugih tehnoloških kompanija, svoje proizvode i elektroniku, pa tako i konzole – proizvodi upravo u Kini, iz koje ju potom uvozi u Ameriku i u ostatak svijeta. Tu dolazimo do problematike s Kinom koja je, prema Trumpu, u svibnju ove godine prekinula trgovinski sporazum, zbog čega američki predsjednik želi uvesti nove tarife i povećati carine za uvoz iz Kine, a radi se konkretno o 25% većem porezu i tarifama na elektroniku nego što je to bilo dosada. To, povratno, znači da bi povećanje tarifa i poreza moglo direktno utjecati na cijenu nove konzole Xbox i time udariti na džepove samih potrošača i kupaca, odnosno igrača.

Cijena će biti važna. Jasno, ona je jedna od stvari koje ljudi zaista žele znati. Promatramo kako se kreću cijene i troškovi komponenata i stvari kao što su tarife i druge stvari“, objašnjava šef Xboxa Phil Spencer, povezujući problematiku narušenih trgovinskih sporazuma Amerike i Kine direktno s potencijalnom cijenom konzole Project Scarlett te razjašnjavajući da u ovom trenutku zbog svega toga nije tako lako odrediti cijenu. “Pokušavamo shvatiti i odrediti koja bi cijena mogla biti iduće godine. Imamo cjenovnu granicu na umu; mislim da ćemo ju uspjeti potrefiti. Ali želimo osigurati da sve sjedne na mjesto kako treba. Stoga ćemo javno objaviti cijenu čim budemo mogli“.

Kad se sve zbroji i oduzme, ostaje činjenica da još uvijek ne znamo kako će izgledati Project Scarlett, odnosno konzola Xbox iduće generacije, koja će joj biti prava cijena niti kako će se zapravo zvati. No, nema mjesta brigama: za to još uvijek imamo dovoljno vremena, s obzirom da je poznato da konzola izlazi na samom kraju 2020. godine tijekom blagdanskog razdoblja. Od toga nas u ovome trenutku dijeli godinu i pol dana, a sigurni smo da će Microsoft puno prije toga biti spreman izaći u javnost sa svim potrebnim informacijama.