Od svih sportskih simulacija koje redovito izlaze svake godine, NBA 2K21 vjerojatno privlači najveću pažnju iz nekoliko razloga. Prvi je najava novog pokretača za next-gen konzole uz potpuni redizajn igrivosti verzija igre za PS5 i XSX. Drugi je činjenica kako izlaze prvi na tržište i s najavom mnogobrojnih novosti kako u gameplay segmentu tako i u najpopularnijim modovima igre kao što su MyTEAM i MyCAREER. Treći razlog je najavljena cijena igre za nove konzole, koja je u osnovnoj verziji igre skuplja od one za postojeću generaciju konzola. Uz opciju kupnje skupljeg izdanja igre MAMBA FOREVER EDITION koja se potom može koristiti prvo na PS4 ili XOne a zatim i na PS5 odnosno XSX.

Demo je od danas dostupan za PlayStation 4, Xbox One i Nintendo Switch.

Bez još jednog ulaska u raspravu oko cijene NBA 2K21 te potencijalnog poskupljenja next-gen igara, treba reći kako je Visual Concepts, barem sudeći po najavama, unio značajan broj novosti u ovogodišnje izdanje igre. Rekli bi čak i iznenađujuće veliki broj uzimajući u obzir dolazak nove generacije konzola i globalnu korona krizu. S novim konzolama i većom snagom hardvera, igrači s pravom žele i značajne promjene u igrivosti. Ne samo u prezentaciji. Koliko je to realno za očekivati u situaciji kada developeri praktički imaju godinu dana vremena za razvoj nove verzije, možda najbolje pokazuje povijest. Pri tome ne mislimo samo na košarkaške simulacije nego sportske općenito. Zaključak je da su nam nadanja uvijek bila da u prvoj godini nove generacije dobijemo odmah i sasvim novo iskustvo. Dok je realnost bila da smo takve, velike promjene u igrivosti, dočekali u drugoj godini odnosno s drugom verzijom sportske simulacije za next-gen konzole. Naravno, najave autora kako će NBA 2K21 na novim konzolama biti novo iskustvo još uvijek ne možemo provjeriti, no nećemo ih niti otpisati u startu kao… recimo to ovako – nedovoljno precizne. To je ta nada koju gajimo za svako novo najavljeno izdanje. 

I ove godine počinjemo s demom i MyPLAYER Builderom, a sudeći po riječima Mikea Wanga, mogućnost da kreiramo značajno visokog point guarda, možemo zahvaliti Damianu Lillardu kojemu je to bila velika želja

No ono što danas možemo provjeriti, barem u maloj dozi jednog demoa koji nudi četiri ekipe te kao i prijašnjih godina MyPLAYER builder, novosti su koje studio Visual Concepts i gameplay direktor Mike Wang najavio novom izdanju Courtside Reporta. Za ovu generaciju konzola. Konkretnije PS4, XOne i Switch. Demo ima pozamašnih 30-ak gigabajta i u trenutku pisanja ovog teksta još ga nismo isprobali (iz nekog razloga je na PS4 stigao tek u 17h), pa dojmovi stižu kasnije. Svakako nas najviše zanimaju promjene u kontrolama driblinga na desnom sticku te nova opcija šutiranja koja bi mogla donijeti odgovor na vječitu dilemu – kako učiniti neku sportsku radnju i automatizam zabavnom u igri a ujedno omogućiti spretnijima i telentiranijima te onima željnima treniranja, da se odvoje od ostalih. I pokažu to znanje na virtualnom terenu.

NBA 2K21 izlazi već 4. rujna za PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch i Google Stadiu, dok verzije za PlayStation 5 i Xbox Series X stići poslije, vjerojatno kao launch igre novih konzola.