Ovoga vikenda u sportskoj dvorani u Novskoj održao se četvrti po redu Global Game Jam u organizaciji inkubatora PISMO powered by A1 i Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije – SIMORA.

Neposredno prije početka ovogodišnjeg izdanja natjecanja, iz Novske su stigle lijepe vijesti – Fond za financiranje Global Game Jam-a odabrao je upravo vrijednu ekipu iz Pisma i SIMORA-e za sponzorstvo te ih tako odlučio nagraditi za sav trud organizacije natjecanja, koje će ovim sponzorstvom postati još dostupnije svima. 

Kroz 48 sati Global Game Jama, više od 130 prijavljenih natjecatelja podijeljenih u 22 tima danonoćno je kreiralo svoje igre, objedinjene pod zajedničkom temom dualnosti. O kakvom je natjecanju riječ dovoljno govori činjenica da se ovogodišnji Global Game Jam istovremeno održao u čak 759 gradova širom svijeta.

Prema pravilima natjecanja, po završetku rada na igri, odnosno po proteku roka, svi se projekti šalju stručnoj komisiji Global Game Jama koja će najbolje svjetske developere nagraditi nakon pregledanih svih prijava. Budući da će to potrajati neko vrijeme, inkubator PISMO powered by A1 i Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije – SIMORA, zajedno sa svojim sponzorima i partnerima, nagradili su najbolje projekte po izboru domaćeg žirija sastavljenog od nekih od najutjecajnijih ljudi hrvatskog gaminga – Aleksandra Gavrilovića (CEO, Gamechuck), Dominika Cvetkovskog (PISMO) i našeg Damira Đurovića (CEO, Reboot) uz direktora SIMORA-e, Marija Čelana.

Sportska dvorana u Novskoj postala je dom developerima na 48 sati.

Prvu nagradu osvojio je tim u sastavu Mladen Bošnjak, Mateja Olujić, Marko Franjić te Mateja i Stefan Vedrina za svoju igru “Odraz”, a ta je ista igra dodatno nagrađena i od strane žirija za najbolju grafiku. Druga nagrada otišla je ekipi koju si činili Matej Balašković, Bernarda Špoljarić, Nikola Višekruna i Neven Pilić, a njihov projekt nazvan je “Reflections”. Developeri iz sastava Zvonimir Barać, Gordan Bezjak, Sven Nemet i Maria Cvetkovski napravili su igru “ONENO” i za nju osvojili treću nagradu. 

Za najbolju srednjoškolsku ekipu nagrađen je tim Filipa Đurđevića i Marka Pujića koji su kreirali igru pod nazivom Dimension hop, a koja je ujedno posebno pohvaljena za najbolji gameplay natjecanja, dok je najbolje prezentirana igra “GUMBO vs. GUMBO”napravio tim u sastavu Laura Tandarić, Vlatko i Siniša Kolundžija, Tamara Josić, Anja Tkalec i Oskar Dragić.

U ime organizatora natjecateljima, sponzorima, gostima i medijima se zahvalio Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA poručivši da će i dalje raditi na razvoju gaming industrije. “Ove godine podigli smo organizaciju ovog događaja na još viši nivo. Na tome ćemo inzistirati i u narednoj organizaciji. Gaming se u našoj županiji pokazao kao uspješan. Sa 67 start up-ova registriranih u našem inkubatoru, šest generacija i više od 250 osoba educiranih kako proizvoditi videoigre, te pet razreda srednjoškolaca u Sisku i Novskoj na smjeru Tehničara za izradu videoigara jasno govori da smo postali središte gaminga Hrvatske!”, izjavio je Čelan.

Domaćim organizatorima Global Game Jama i našim dugogodišnjim partnerima želimo još puno uspješnih jamova koji će i idućih godina iznjedriti nove developere i sjajne projekte te tako još jednom dokazati da domaća games industrija može stajati uz bok sa svjetskom.

Više fotografija možete pronaći na službenoj Facebook stranici organizatora.

S lijeva na desno: član žirija i domaćin Dominik Cvetkovski (PISMO), član žirija Aleksandar Gavrilović (Gamechuck), član žirija Damir Đurović (Reboot) i voditeljica programa Ivana Matanović (SIMORA)