Kholat je igra o istraživanju s elementima horora inspirirana stvarnim događajem – misterijem Djatlovljevog prijelaza (Dyatlov Pass incident), najpoznatijeg ruskog “dosjea X”. Devetoro ruskih studenata se 1959. godine uputilo na planinarsku ekspediciju u područje sjevernog Urala poznato kao Kholat Syakhl, što u jeziku domorodačkog Mansi plemena doslovno znači “mjesto na koje se ne ide”. Na planinu su otišli, ali se s nje nisu vratili, a njihove smrti i danas su izvor različitih spekulacija i teorija zavjere.

Uz naraciju Seana Beana, Kholat vas vraća na mjesto te tragedije, a vaš zadatak je doznati što se dogodilo s planinarima, otkriti istinu o njihovim smrtima i preživjeti rusku zimu.

Igrom slučaja, jučer je bila 57. godišnjica incidenta u Djlatovljevom prijelazu, što developeri IMGN.PRO obilježavaju s 57% popusta na Steam verziju igre, i s obavijesti da Kholat 8. ožujka dolazi na PlayStation 4.

Za više informacija o stvarnim događajima koji su inspirirali igru provjerite interaktivnu kartu na službenim stranicama za Kholat, ili ovaj post.