Već smo pisali o free-to-play igrama koje biste mogli zaigrati dok ste u karanteni, a u novom web-featureu donosimo vam naše odabire za najbolje feel-good igre s kojima biste mogli provesti koji sat dok traje ova globalna pandemija.  

Nećemo previše okolišati, samo ćemo još jednom ponoviti ono najbitnije – ostanite zdravi i sigurni, mislite na svoje i tuđe zdravlje i naravno – ostanite doma i gameajte.

Donkey Kong Country 2: Diddy Kong’s Quest (SNES, Game Boy Advance)

Legendarni drugi nastavak u serijalu Donkey Kong Country nije samo jedan od najboljih 2D platformera svih vremena, već je, kao i ostale igre u serijalu, pravo ‘feel good’ iskustvo i to iz više aspekata. Prvo, igrate kao simpatični majmunčići Diddy i Dixie Kong koji skaču po neprijateljima i skupljaju banane. Drugo, igrate u šarolikom svijetu čiji art stil čak i nakon 25 godina izgleda svježe i treće, igra ima apsolutno genijalan soundtrack na čije prerade ćete nerijetko naletiti na YouTubeu. Zvukovi poput ‘’Stickerbrush Symphony’, ‘’Forest Interlude’’ i ‘’In a Snow Bound Land’’ vratit će vas unatrag u jednostavnija vremena i natjerat vas da proklinjete Nintendo što još nije napravio remake trilogije Donkey Kong Country ili ih barem omogućio za igranje putem servisa Nintendo Switch Online.

Ivan Fratrić

Arise: A Simple Story (PC, PS4, XOne)

Iako počinje tužnim notama, Arise: A Simple Story naslov je Indie kategorije koji tijekom progresije pobuđuje one tople osjećaje i promišljanjima o trajnosti jednog života. U ulozi ste bezimenog junaka koji u okruženju „života poslije smrti“ proživljava sve najvažnije trenutke svog proteklog života, sakuplja fragmente sjećanja te putuje „kroz prošlost“ tražeći smisao svega dosad proživljenog. Ova višestruko nagrađivana 3D avantura koja koristi interesantne mehanike upravljanja vremenskim tijekom za potrebe progresije kroz okruženje i nivo, a u kombinaciji zavidnom kvalitetom art direkcije, ponovno stavlja naglasak na pristupe kojima se većina uspješnih indie naslova vodi – kreativnost, snažna poruka te genijalnost izvedbe. Kombinacija navedenog i širok spektar različitih osjećaja koje ćete proživjeti igrajući, proizveli su naslov koji s pravom pripada pod „Feel-good“ kategoriju igara.

Leo Tot

Nidhogg 2 (PC, PS4, XOne, NS, Mac)

Svima nam nekad treba da se uz neku igru možemo nasmijati do suza i pritom bezbrižno zabaviti, bilo da igramo sami ili s prijateljima. Nidhogg 2 omogućuje sve to, a možete ga igrati ili protiv AI neprijatelja ili doma s bližnjima na jednom računalu ili, pak, online protiv drugih nasumičnih igrača. Radi se o izrazito smiješnoj i luckastoj šarenoj 2D side-scrolling tabačini i jednoj od najzabavnijih indie igara ikad napravljenih. Premisa je jednostavna: borite se protiv drugog igrača ili AI-ja kroz niz „soba“ (ekrana). Igru karakteriziraju brzopotezne reakcije i pariranje, skakanje i trčanje uz konstantno umiranje i ubijanje protivnika raznolikim oružjem na najkomičnije i najbrutalnije načine. Broj smrti je neograničen, a meč završava kad jedan igrač od sredine dođe na drugi kraj, gdje će ga požderati Nidhogg (zmijoliko leteće biće iz nordijske mitologije) i odvesti do iduće razine. Igra je stvorena za uživanciju i ekipno „umiranje“ od smijeha, a to najbolje dolazi do izražaja kad ju se igra kao lokalni turnir u četvero ili osmero.

Matko Pavlić

Journey to the Savage Planet (PC, PS4, XOne)

Početkom ove godine dobili smo jednu od najljepših i oku najugodnijih igara koje smo u posljednje vrijeme imali prilike zaigrati. Pritom ne mislimo isključivo na napucane AAA naslove, već na prvu igru relativno nepoznatog studija Typhoon Studios koji nam je donio Journey to the Savage Planet.

U Journeyju preuzimamo lik avanturista i istraživača svemira kojeg kompanija Kindred Aerospace pošalje na nepoznatu planetu kako bi je istražio i sakupio bitne informacije o njoj. No, stvari ubrzo izmaknu kontroli jer se letjelica s kojom smo došli do planete ARY-26 poprilično uništi, pa se moramo sami snaći za povratak. Ipak je Kindred tek četvrta najuspješnija organizacija za istraživanje svemira, a svakom minutom provedenom na planeti sve nam je jasnije zašto je to tako.

Ukratko, riječ je o jednoj od najduhovitijih igara u zadnje vrijeme, ali dobro pripazite jer igra obiluje specifičnim tipom humora koji se neće svidjeti svakome. Zbog zanimljive i originalne priče, oku ugodnog okoliša i već spomenutog humora, morali smo ovaj naslov dodati na popis feel good igara. Svakako preporučujemo da date šansu Journeyju jer vas neće razočarati. Dodajmo još da je trenutno na posebnom popustu, a uskoro dobiva i prvi DLC!

Ivan Medak

Outer Wilds (PC, PS4, XOne)

Rijetko koja igra je u nama izazvala tako iskreno divljenje i sreću kao Outer Wilds. Ako ste se ikada zapitali kako bi bilo istraživati svemir onda, uz svo dužno poštovanje No Man’s Skyju, nećete naći bolju igru od Outer Wilds. Kao simpatični izvanzemaljac otisnut ćete se u svemirska prostranstva u svom naizgled primitivnom svemirskom brodu kako biste otkrili tajne davno izgubljene civilizacije. Radi se o igri čiji je naglasak isključivo i jedino na istraživanju što ju čini izuzetno opuštajućom, a konceptualno je fantastična jer svakih dvadesetak minuta u stvarnom vremenu Sunce postane supernova te se ponovno budite gledajući u zvijezde – spremni se još jednom zaputiti u nepoznato. Jedino što nosite sa sobom svakom novom vremenskom petljom jest znanje koje ste prikupili, no kraj svemira svakih 20-ak minuta vas ne bi trebao toliko plašiti jer igra ima izuzetno razrađenu i lijepu priču koju je izuzetno zabavno otkrivati na prekrasno realiziranim planetima koji su jedna velika zagonetka. Povrh svega toga, Outer Wilds ima apsolutno zadivljujuću glazbu koja će vam izmamiti cijelu paletu emocija na licu. 

Luka Žučko