Sigurno ste vidjeli brojne memeove koji ističu kako karantene nisu ništa novo za gamere te kako nam nije strano zatvoriti se unutar svoja četiri zida dok istražujemo svaki kutak omiljenih igara. Hehe, smiješno je jer perpetuira stereotip da su gameri i gamerice socijalno neprilagođeni ljudi bez društvenih života.

Pa ipak, dok svi prakticiramo socijalnu distancu i ostajemo doma kao odgovorni građani i građanke, možda ćete u jednom trenutku krenuti razmišljati o tome kako ste odigrali sve što ste mogli i tužno slegnuti ramenima. Ne brinite, ima hrpa odličnih igara koje možete igrati i koje ne koštaju ni kunu. Bilo na PC-u, konzolama ili mobilnim uređajima, naš web tim je izabrao svoje omiljene free-to-play igre koje bi vam mogle skratiti dane dok svi kolektivno čekamo da se svijet vrati u normalu.

Fortnite (PC, PS4, XOne, NS, iOS, Android, Mac)

Sredinom 2017. godine po prvi puta smo zaigrali Epic Gamesovu igru koja će, pokazat će se, obilježiti mnoge igrače. Riječ je naravno o Fortniteu, a kao što je već svima dobro poznato, upravo je njegov free-to-play battle royale mod popularizirao taj žanr, uz neizostavni PUBG koji je izašao godinu ranije. Fortnite je naspram PUBG-a pretežito osvojio nešto mlađu publiku koja je ostala oduševljena cartoony izgledom igre, brojnim skinovima kako za oružja, tako i za likove te izgradnjom raznovrsnih objekata u svrhu obrane, ali i korištenja napadačke taktike. I naravno, zaista brojnim live eventovima!

Tri godine kasnije iza nas je 11 sezona od kojih je svaka vezana uz određenu temu, a krajem 2019. godine ušli smo u Fortniteov Chapter 2 koji je donio potpuno novu mapu i nove značajke poput plovnih čamaca, nadogradnje oružja ili (pre)nošenja ozlijeđenih članova tima do sigurnije lokacije. Najbolji dokaz da je Fortnite postao globalni fenomen leži u činjenici da su developeri kraj prvog poglavlja obilježili na njima specifičan način – objavili su da je došlo vrijeme za Fortniteov kraj, a ta je vijest na kraju završila i na brojnim poznatim informativnim medijima poput BBC-a i CNN-a.

Ivan Medak

Call of Duty: Warzone (PC, PS4, XOne)

Sve nas je iznenadilo kad su iz razvojnog studija Infinity Ward (tvoraca brojnih igara serijala Call of Duty, pa tako i posljednjeg – Modern Warfare) najavili da novi Battle Royale mod Warzone na tržište izlazi kao zasebna besplatna igra, čak i za one koji ne posjeduju Call of Duty: Modern Warfare. Ukoliko Warzoneu još niste dali šansu, bilo da ste igrali nešto drugo ili zazirete od žanra Battle Royale, sada je idealno vrijeme da ga isprobate! Osim što je potpuno besplatan, ovo je, prema našem mišljenju, zaista jedno od najboljih i najkompletnijih Battle Royale iskustava danas, pravi AAA visokobudžetni projekt koji nudi obilje zabave, novosti, mehanika i sistema koji čekaju da ih istražite, a ima i podršku za cross-play, pa ga zajedno mogu igrati i igrači na PC-ju i PlayStationu 4 i Xboxu One. Sadržaja i poboljšanja u odnosu na Blackout (Battle Royale mod iz igre Call of Duy: Black Ops 4) ima napretek, samo neka od kojih su veći broj igrača na mapi (150), potpuno nova respawn mehanika, mogućnost korištenja vlastitih loadouta oružja iz Modern Warfarea te brojne druge novosti, a nude se i dva igriva moda, pa je tu i zasebni novi mod Plunder. Obilje sadržaja, sati zabave, nula kuna. Navalite!

Matko Pavlić

Warframe (PC, PS4, XOne, NS)

Sedmu godinu za redom na tržištu, Warframe i dalje obitava među top naslovima koji se kontinuirano igraju i to ne samo u F2P kategoriji. Način na kojeg ga se često opisuje jest „ninje u svemiru“, što je zapravo i jedan od načina na koji ga sam razvojni tim, Digital Extremes, brendira.

Pod svojom primarnom kategorijom žanra „looter-shooter“, prvi doticaj ostavit će vam „šta se pobogu ovdje događa“ dojam, svakako zbog kompleksnosti sustava napretka, građenja oružja, novih Warframe avatara i ostalih potrepština kako bi u najsitnije detalje podesili te pronašli onu pravu smrtonosnu kombinaciju i dugoročno definirali svoj play-style i „poharali svaki raid solo“. Uloženo vrijeme svakako donosi velike benefite.

Svojom kontinuiranom evolucijom došli smo do perioda kada unutar Warframe-a možete upravljati čak i borbenim brodovima s vlastitom posadom i harati po dubokim svemirskim misijama. Trenutno je aktivna posljednja nadogradnja The Scarlet Spear koji služi kao prolog za najveći rat koji će se uskoro dogoditi unutar Warframe univerzuma. ‘Ko preživi, pričat će.

Leo Tot

Destiny 2: New Light (PC, PS4, XOne)

Iako je Destiny 2 početkom rujna 2017. godine na tržište stigao kao “pay-to-play” naslov, Bungie je nakon rastanka s Activisionom krajem 2019. godine uz posljednju ekspanziju Shadowkeep na tržište dostavio i free-to-play inačicu Destinyja 2 poznatiju kao “Destiny 2: New Light”. Ova verzija igre će vas ukratko upoznati sa događajima iz prve igre, a pokraj toga, sadrži apsolutno sav Destiny 2 sadržaj osim onoga koji je došao uz ekspanzije Forsaken i Shadowkeep. Pokraj poprilično solidne kampanje koju možete zaigrati solo ili uz još nekoliko prijatelja, Destiny 2 sadrži i PvP modove te Raidove, a svijet je pun raznolikih događaja što vam može dostaviti podosta sadržaja s kojime možete ubiti vrijeme uoči ovih tmurnih, virusnih dana. Također, moramo napomenuti kako verzija igre za platforme Xbox One i PlayStation 4 zahtijevaju aktivnu pretplatu na servise Xbox Live Gold ili PlayStation Plus, dok PC igrači mogu uživati u blagodatima Destinyja 2 potpuno besplatno putem Steama.

Borna Cmrečnjak

GWENT: The Witcher Card Game (PC, iOS, Android)

Bit ću iskren i reći da nisam preveliki poklonik free-to-play igara. Ne zato što ne volim besplatne igre, već zato što većinom igre koji koriste taj monetizacijski model nisu moja ‘’šalica čaja’’. No, postoji igra koju sam igrao određenu količinu vremena i koja pripada toj kategoriji, a to je kartaška igra proizašla iz igre The Witcher 3 imena Gwent. Činjenica da ne igrate kao Geralt ne umanjuje onaj osjećaj zadovoljštine kad vam protivnik napuni prvu liniju s melee unitima pa kad mu bacite ‘’Biting Frost’’ i smanjite sve statove tim jedinicama na minimum. Uz gameplay koji je bio ustaljen još u inačici iz igre The Witcher 3, samostalna inačica igre Gwent nudi pregršt dodataka koji podižu kompleksnost igre i stavlja ju uz bok titanima poput Hearthstonea i Legends of Runeterre, ali i uz ‘’naše gore list’’ – Phagebornea. S obzirom na redovite ekspanzije koje CD Projekt RED izbacuje za igru i činjenici da se radi o igri u svijetu serijala The Witcher, Gwent: The Witcher Card Game svakako je vrijedan spomena u kontekstu free-to-play igara!

Ivan Fratrić

Star Wars: The Old Republic (PC)

Na našoj listi mora biti bar jedan MMO stoga smo odlučili ubaciti svoj najdraži – fantastični Star Wars: The Old Republic. Iako su ga mnogi, s pravom, uspoređivali s World of Warcraftom po njegovom izlasku 2011. godine, The Old Republic ponajprije se istaknuo odličnim pričama i činjenicom da je svaki lik glasovno glumljen. Naglasak na priče nije nimalo čudan ako uzmete u obzir da je igru razvijao BioWare, a The Old Republic još uvijek je popularan i dan danas. Većinom je to zato što je temelj igre free-to-play, a BioWare je igru proteklih godina dodatno streamlineao tako da free-to-play igrači mogu preći 8 različitih priča vezane uz specifične klase Carstva i Republike relativno jednostavno i bezbolno bez grindanja kao što je slučaj u mnogim free-to-play MMO-ovima. Ako vas The Old Republic uzme, kao što nas uzme svako toliko pa mu se ponovno vraćamo barem jednom godišnje, možete razmisliti i o pretplati koja će vam otključati fantastične ekspanzije. Najbolje od svega jest što The Old Republic možete igrati skupa s prijateljima. 

P.S. Star Wars The Old Republic ima najbolje trailere u povijesti svemira. Svakako bacite oko!

Luka Žučko