Tijekom predstavljanja svoje nove gaming platforme Stadia, Google je predstavio i Stadia kontroler koji će nam služiti za najoptimalnije upijanje sadržaja baziranoga na cloud tehnologiji.

Iako Stadia kontroler zbog svojeg oblika, tipki i analoga neopisivo podsjeća na mješavinu DualShock 4 i Xbox One kontrolera, uz svoje dvije tipke i drugačiji način povezivosti bit će prava poslastica svakog ljubitelja cloud tehnologije.

Ono što krasi platformu Stadia jest njena otvorenost prema drugačijim platformama i uređajima te će te zbog toga igre sa Stadie imati priliku zaigrati uz pomoć USB/bluetooth kontrolera, tipkovnice i miša, ali zbog svoje izravne konekcije s podatkovnim centrom putem vašega WiFi-ja, Stadia kontroler će srezati latenciju do korijenja te tako stvoriti najoptimalniji komad periferije za igranje igara s cloud platforme.

Ovakav način povezivosti samoga kontrolera će omogućiti da s istim kontrolerom tijekom igranja prebacujete sa ekrana na ekran.

Također, ovaj će kontroler krasiti dvije dodatne tipke – Share i Google Assistant. Tipka Share će vam, kao što joj i samo ime govori, pružiti priliku da ovjekovječite sve svoje trenutke provedene unutar igara, a pritisak tipke Google Assistant će aktivirati mikrofon smješten unutar samog kontrolera kako bi igrači mogli zatražiti pomoć vezanu za samu igru ili korištenje platforme.

Cijena Stadia kontrolera trenutno nije poznata, a na tržištu će se pojaviti kad i sama platforma Stadia.

Više o platformi Google Stadia možete pročitati ovdje, a Google je pokraj same platforme i kontrolera objavio posve novi studio Stadia Games and Entertainment koji će se baviti razvijanjem first party igara te podrškom za third party igre i novu, Stadia Style Transfer ML tehnologiju.