Google je tijekom svoje GDC 2019 pressice predstavio Google Stadia – svoju novu gaming platformu baziranu na cloud tehnologiji.

Stadia je nešto sasvim novo i na prvu zvuči potpuno nadrealno. Radi se o platformi koja od igrača ne zahtijeva konzolu ili neku drugu vrstu kutije budući da ćemo Stadiji moći pristupiti preko računala, televizora, mobilnih uređaja i browsera.

Google je tijekom same pressice pokazao kako to izgleda u praksi – Assassin’s Creed Odyssey zaigrali su na Chromebooku, potom na mobilnom uređaju, “najjeftinijem” računalu kojeg su mogli kupiti te su na koncu završili cijelu priču na televizoru.

I sada kreću potpuno nadrealne mogućnosti koje Google Stadia može pretvoriti u stvarnost. Googleova tehnologija već sada omogućava da se igre streamaju u 60 sličica u sekundi uz uključeni HDR u 4K rezoluciji. Bez konzola ili računala. Ponavljamo, 4K i 60 sličica u sekundi uz uključeni HDR bez pomoći konzole ili nekog drugog hardwarea.

Google će ovaj neočekivani, kako ga neki nazivaju, “generacijski skok” postići pomoću svojih data centrova koji se nalaze u preko 200 država diljem svijeta.

I za kraj, Google je predstavio i komadić hardwarea – Stadia kontroler. Radi se o kontroleru koji će se na vaš preferirani uređaj spajati na cloud putem wi-fija i koji je najbolje optimiziran za korištenje sa Stadijom. Doduše, možete koristiti koji god hardver želite. Googleova vizija je stvoriti platformu pristupačnu svima.

Google Stadia stiže ove godine. Da, 2019.

Detaljnije vijesti o svim mogućnostima Google Stadije očekujte ubrzo na našem webu.