Fortnite trenutno nije dostupan za preuzimanje putem Appleovog App Storea i Androidovog Google Play Storea.

Sve je počelo kad je Epic na iOS i Android verzijama Fortnitea uključio opciju pomoću koje korisnicima omogućava direktno plaćanje V-Bucksa Epicu, izbjegavajući pritom Appleov App Store, odnosno Googleov Google Play zbog dodatnih 30% nameta koji im stoje nad svakom transakcijom. Ubacivanjem novog načina plaćanja direktno Epicu, korisnici su (nakratko) dobili i popust od 20% na cijenu V-Bucksa.

Prvi se oglasio Apple koji je u tom potezu vidio kršenje pravila App Storea, te je uklonio Fortnite s te platforme.

Nakon toga je Epic putem Fortniteovog računa na Twitteru objavio video u stilu poznate znanstveno-fantastične knjige Georga Orwella “1984”, koja opisuje futurističko totalitarno društvo čiji vlastodršci upotrebljavaju najsuvremenija dostignuća tehnologije i psihologije da bi mase držali pokornima. 

Kroz taj video širi se opomena Appleu da Epic neće prihvatiti kontroliranje od strane drugih kompanija, a završava porukom u kojem navode da se Epic Games odlučio suprotstaviti App Storeovom monopolističkom položaju, te je Apple iz osvete odlučio blokirati Fortnite na milijardama uređaja.

Epicov kratki video inspiriran je upravo Appleovim marketinškim videom iz 1984. godine za Macintosh u kojem tvrde da ćemo tek vidjeti kako 1984. godina neće biti ista kao godina iz istoimene knjige. Navedeni video možete pogledati ovdje

Epic je ujedno pokušao angažirati svoje korisnike putem zajedničkog hashtaga #FreeFortnite u borbi protiv Applea, a dodatno su se obratili i svojim odvjetnicima.

Epicu uklanjanje s jednog od dva najpopularnija operativna sustava na mobilnim uređajima nije bilo dovoljno, pa su istovremeno istu stvar napravili i na Googleovom Play Storeu koji, isto kao i Apple, uzima 30% od prodaje in-game itema.

Googleu je trebalo nešto duže za reakciju, ali, “potpuno neočekivano” – stigla je ista kazna.

Fortnite je uklonjen i sa Play Storea, a Google je poslao priopćenje portalu The Verge u kojem poručuju sljedeće: “Androidov otvoreni ekosustav dozvoljava da programeri distribuiraju aplikacije kroz više različitih dućana za aplikacije. Za razvojne programere koji odluče koristiti Play Store imamo dosljednu politiku koja je jednako poštena za njih, ali i za korisnike dućana. I dok Fortnite ostaje dopušten na Androidu, ne možemo ga više podržavati putem Play (Storea op.a.) jer krši naša pravila. Međutim, otvoreni smo za razgovore s Epicom i vraćanjem Fortnitea nazad na Google Play.”

Posljedično, Epic je angažirao svoje odvjetnike i za borbu protiv Googlea.

Epic i dalje stoji iza svoje prvotne ideje da će smanjiti cijenu V-Bucksa ako se Apple i/ili Google odluče na smanjivanje svojih nameta. Da pojednostavimo: Epic na svojoj strani zasigurno ima dobar dio igrača pošto nitko neće odbiti nižu cijenu bilo kojeg proizvoda, pa tako i in-game itema, dok istovremeno udaraju na Apple i Google svojim zahtjevima, koristeći pritom svoje korisnike. Naravno, hashtag #FreeFortnite trenutno je među najpopularnijim hashtagovima na Twitteru.

2020. godina, zar ne?