Izdavač Focus Home Interactive i developeri Cyanide Studio naveliko se pripremaju za konačno izbacivanje dugo očekivane horor RPG igre Call of Cthulhu na tržište. Tako su u sklopu sajma gamescom 2018 izbacili novi gameplay video i ponovno ukratko objasnili što nas čeka.

Svježeg gameplay materijala iz Call of Cthulhua donedavno nismo mogli vidjeti čitavih godinu dana, otkako je Focus Home Interactive prošloga ljeta na E3-u 2017 i gamescomu 2017 prikazao pola sata igre. Vjerujemo da je razlog tome činjenica da je igra prošle jeseni bila odgođena bez nekoga konkretnoga datuma na vidiku. Tek prije 2 mjeseca u sklopu E3-a 2018 Focus Home Interactive i Cyanide Studio prikazali su novi demo u trajanju od 10 minuta i najavili kako igru možemo očekivati ove godine, da bismo, potom, sredinom prošloga mjeseca napokon prvi saznali i točan datum izlaska igre, što je ove jeseni.

Kako bismo se podsjetili same radnje, narator u ovome novom videu objavljenom u sklopu gamescoma 2018 objašnjava da ćemo u Call of Cthulhu preuzeti ulogu Edwarda Piercea – ratnog veterana i privatnog detektiva koji ima problema s alkoholizmom. Pozvani smo na otok Darkwater kako bismo istražili misteriozno ubojstvo dobrostojeće obitelji Hawkins, čije imanje je spaljeno u požaru. Putem ćemo saznati kako na otoku Darkwater zapravo ništa nije kako se čini, jer stanovnici otoka skrivaju mnoge bizarne tajne, a u pozadini postoje mračne sile kakve nismo mogli ni slutiti.

Call of Cthulhu

Protagonist Call of Cthulhua – privatni detektiv Edward Pierce mnoge (pa tako i nas) neumoljivo podsjeća na protagonista igre Vampyr, čiji izdavač je također Focus Home Interactive.

Kao primjer dijaloga i “dialog tree-ja” kakvi nas očekuju u igri, u traileru je prikazan izravan razgovor s Winchesterom, čuvarom imanja ubijene obitelji Hawkins ali, ukoliko se sjećate iz naših prijašnjih opisa igre (posebice onoga s prošlogodišnjega gamescoma), većinu situacija, “sukoba” s likovima i misija istraživanja u Call of Cthulhu moći ćemo rješavati na više različitih načina – zastrašivanjem, lukavstvom, direktnim sukobom ili prisluškivanjem i stealthom, odnosno šuljanjem do cilja. Koji god pristup rješavanju problema odaberemo, on će, pak, ovisiti o RPG elementima, odnosno o našim umnim vještinama koje možemo nadograđivati tijekom igre tako što ćemo istraživati, rješavati misije, pronalaziti raznorazne predmete i napredovati kroz igru.

Također, s obzirom da smo privatni detektiv visoke inteligencije čiji je posao istražiti slučaj ubojstva obitelji Hawkins, fokus će biti upravo na detektivskom istraživanju i potrazi za tragovima. U Call of Cthulhu to ima svoju posebnu mehaniku rekonstrukcije mjesta zločina, a kad skupimo sve ili većinu tragova, možemo “sastaviti sliku” onoga što se dogodilo. Tragovi koje nađemo pomoći će nam pri otkrivanju cjelokupne priče, ali i pri daljnjim dijalozima s drugim likovima jer ćemo, saznavši više informacija, imati prednost nad njima te će se pojaviti nove opcije dijaloga.

Podsjetimo se – Call of Cthulhu 30. listopada dolazi na PCPlayStation 4 i Xbox One, a što se više bliži datum izlaska, očekujemo još više materijala i informacija koje ćemo svakako prenijeti. Dotada pogledajte ovaj novi gameplay trailer koji je izdavač Focus Home Interactive objavio na svom YouTube kanalu u sklopu gamescoma 2018: