Poznata kompanija Epic Games danas je službeno predstavila potpuno novu generaciju svog poznatog pokretača – Unreal Engine 5 i to kroz prvi ikad gameplay prikaz i grafički demo koji se vrti na next-gen konzoli PlayStation 5.

Radi se o novoj generaciji grafičkog pokretača, čiji je glavni cilj “postići fotorealizam u videoigrama u skladu s CGI filmovima, pa čak i sa stvarnim životom”, kažu iz Epic Gamesa. Tako smo danas u sklopu eventa “Summer Game Fest” imali priliku po prvi puta vidjeti kako bi mogle izgledati igre na novoj generaciji konzola PlayStation 5 i Xbox Series X, naročito one koje će koristiti inovativni novi Unreal Engine 5. Sami engine prezentiran je, dakle, kroz pravi igrivi tehnički i grafički demo imena “Lumen in the Land of Nanite”.

Naglašavamo da se (barem  u ovom trenutku) ne radi o pravoj igri koja dolazi na PlayStation 5, već je ovaj igrivi demo kreiran samo radi tehničke demonstracije Unreal Enginea 5. Prikaz možete pogledati u nastavku:

Veliki naglasak novoga enginea je na potpunom globalnom osvjetljenju i nevjerojatnoj te dosad nepostojećoj razini detalja i sadržaja u okolini, a ovaj prvi grafički demo koji se vrtio na PlayStationu 5 naglasak stavlja na dvije nove tehnologije koje donosi Unreal Engine 5, a to su Nanite i Lumen.

Nanite je virtualizirana mikropoligonska geometrija koja omogućuje stvaranje nevjerojatne količine geometrijskih detalja, a to, kažu iz Epic Gamesa, omogućuje da igre dobiju filmsku kvalitetu vizuala koja se sastoji od stotina milijuna ili milijardi poligona importiranih direktno u Unreal Engine. 

Lumen je Epicovo i Unrealovo novo rješenje za potpuno dinamičko globalno osvjeljenje koje u djeliću sekunde može reagirati na scene i promjene svjetla u okolini. Ukratko, omogućit će dosad neviđenu razinu realnosti u prikazu svjetla i sjene te odbijanja svjetlosti od detalja u okolini.

Unreal Engine 5, kažu iz Epic Gamesa, neće još biti spreman za korištenje prilikom izlaska konzola PlayStation 5 i Xbox Series X, već će u preview formi developerima i razvojnim studijima biti dostupan početkom 2021. godine, dok se puni izlazak enginea očekuje kasnije tijekom 2021. Za kompletnije tehničke detalje o engineu, posjetite služenu stranicu Unreal Enginea na ovome linku.

Također, kompletno otkrivanje enginea prikazano uživo u sklopu Summer Game Festa, uključujući već spomenuti grafički demo, a potom i intervju sa šefom Epica Timom Sweeneyjem i dva stručnjaka iz Epica, pogledajte u nastavku: